Даље јачање сарадње у областима омладине и спорта са Румунијом

Тема разговора била је даље јачање сарадње у областима омладине и спорта, како кроз подстицање индивидуалних активности омладинских и спортских удружења и појединаца, тако и кроз успостављање јасне системске подршке потписивањем меморандума о сарадњи између два ресорна министарства.

Амбасадор Румуније констатовао је да је Споразум између Владе Републике Србије и Владе Румуније у области образовања, науке, културе, медија, омладине и спорта у финалној фази усклађивања, те да је адекватан основ за потписивање посебног акта у областима омладине и спорта.

Предраг Перуничић захвалио се на иницијативи, указавши да је сарадња већ одлична и проактивна, кроз размене спортиста и омладинских делегација, као и знања и искустава из различитих области, те заједничко коришћење доступних фондова, али да би је потписивање оваквог акта подигло на виши ниво и допринело њеном додатном интензивирању.

Током разговора било је речи и о различитим билатералним и међународним активностима у току, попут ИПА програма прекограничне сарадње Србија-Румунија, Отвореног метода координације Европске комисије, али и размене искустава која се тичу стицања статуса Европске престонице младих, будући да је управо Клуж носилац овог вредног признања за 2015. годину.

Нови сусрет две стране договорен је већ за јул, са намером да радне групе до краја лета дођу заједничким радом до најбољег могућег предлога меморандума за спортисте и младе људе, као и њихова удружења.

Top