Боровчанин: Србија боља захваљујући волонтерима!

“Комплетно чишћење дивљих депонија дуж локалних водених токова ради проглашења села Злакуса и Потпећа првим еколошким чистим туристичким селима у Западној Србији прави је доказ неограничене снаге омладинског волонтеризма”, сматра државни секретар за омладину Боровчанин.

Он је похвалио учеснике кампа који су уклањали отпад са дивљих депонија и уређивали будуће природно станиште за фазане и дивље патке у мочварном делу и нагласио да попут њих, и Влада Србије уклања муљ деценијских поплава неморала, нестручности, чланства и подобности. Према његовим речима, чињеница да на овом међународном кампу волонтирају млади из свих крајева света потврђује фантастичну солидарност која краси будуће генерације и “додатно нас обавезује да промовишемо рад, резултат и активизам”.

zlakusa_nosnje “Имајући у виду улогу и огроман допринос омладине у помоћи становништву и подручјима угроженим прошлогодишњим мајским поплавама, Министарство омладине и спорта је 2015. године кроз програм МЛАДИ СУ ЗАКОН, у сарадњи са Младим истраживачима Србије – Волонтерским сервисом Србије, омогућило реализацију 30 волонтерских кампова у 16 округа од стране удружења младих, удружења за младе, њихових савеза и канцеларија за младе широм Србије”, прецизирао је Боровчанин и подсетио да је у току интезиван рад на припреми системских оквира волонтирања. Он је уједно похвалио преко 400 волонтера из земље и иностранства који на овим камповима донирају више од 26.000 волонтерских радних сати за развој и уређење јавних површина, излетишта и других простора за окупљање младих, споменика, обала река и локалних заједница.

zlakusa “Сигуран сам да ће више од 250 страних волонтера из Француске, Немачке, Чешке, Америке, Тајвана, Јужне Кореје, Канаде и других земаља отићи пуни позитивних утисака и постати амбасадори наше културе и народа”, закључио је државни секретар Боровчанин.

Током трајања међународног кампа Злакуса, учесници су посетили школу због промовисања вредности волонтеризма, а ученике смера за рециклажу упознали су са примерима добре праксе из држава из којих долазе у области примарне селекције и рециклаже отпада. Млади из иностранства су упознали културу, традицију и обичаје Србије, а посебан утисак им је оставио обилазак Дрвенграда и Сирогојна, посета традиционалној манифестацији «Јесен у Злакуси-ЛОНЧАРИЈАДА», учешће на грнчарским радионицама, фотографисање у српским народним ношњама, као и учење традиционалних игара и песама. Боравак су искористили и да са омладинским активистима из Србије усаврше страни језик на многобројним едукативним радионицама.

Top