Боровчанин изабран за европског младог политичара региона

“Живимо на просторима где се садашње генерације опорављају од своје младости и ожиљака рата током деведестих година“, указао је Боровчанин на свечаној академији Европског покрета у БиХ на којој му је додељено високо признање, и истакао да ни у периоду после рата није било претераног просперитета, већ социјално-економског суноврата. Он је приметио да су тај период обелижеле поплаве нестручности, неморала и незнања, које су као последицу оставиле друштвени муљ, који ће младе генерације очистити и створити друштво у којем им главна животна амбиција неце бити одлазак из земље.

“Зато је неопходно да све актуелне политике региона поставе младе у врх својих приоритета, због чега је Влада Републике Србије донела Националну стратегију за младе и направила значајан искорак на пољу бриге о омладини. Наш следећи велики изазов јесте спровођење Статегије, како би млади осетили просперитет и могућност личног и друштвеног напретка у местима где су родјени“, поручује државни секретар.

Према његовим речима, за просперитет је потребна стабилност и јединство целог региона, те сарадња и толеранција без обзира на различитости, због чега се Боровчанин залаже да толеранција постане део нашег менталитета, који се природно формира у младости.

“Са овог места позивам све младе региона да се пробуде и покрену у ширењу духа толеранције и међусобног уважавања, те да се не устручавају да подигну глас против свих оних који говоре језиком шовинизма и мржње. Младе треба учити да  је природно волети себе, своју породицу и свој народ, али је исто тако природно и волети свог комшију без обзира на на то што је различите вере, нације и осталих опредељења“, поручује државни секретар.

“Млади региона можда различито изговарају  “бело” и “бијело“, али оно што је сигурно је да ће нам “црно” бити свима исто ако не будемо сарађивали, повезивали се и уважавали“, закључио је Боровчанин.

Европски покрет у Босни и Херцеговини, као лидерска проевропска организација у земљи, традиционално од 2005. године обележава Дан Европе у БиХ доделом признања најистакнутијим појединцима и колективима који су дали значајан допринос развоју друштва или интернационалној промоцији Босне и Херцеговине. Признања се додељују председницима и министарима држава, представницма дипломатског кора, политичарима, угледним предузетницима и компанијама, НВО активистима, спортским колективима, образовним и другим друштвеним институцијама БиХ, држава региона и Европе,али и остатка света, а досадашњи носиоци су и високо рангирани представници Русије, САД, Малезије, Турске,Ватикана и Јапана.

Одбор за одликовања састављен од петнаест еминентних БиХ личности једногласно је Ненада Боровчанина изабрао за „Европског младог политичара региона“, због охрабривања младих на иницијативу и уливања наде у регионалну сарадњу.

Top