Ушће, Студеница, Краљево – траса шампиона

Кроз срце Шумадије, града у коме је крунисано седам српских краљева по којима и носи име Краљево, долином Јоргована, стопама Јелене Анжујске, са погледом на мистериозни средњовековни град Маглич, путем хероја чији дух вечно провејава овим крајем, до поносног рударског градића Ушће и лепотице Студенице. Рута која инсприше, која очарава, чија слика сведочи о бурној и богатој историји наших простора, о фасцинантној природи, духовном богатству и културно-историјском добру које нема цену и које нас обавезује да чувамо оно што су наши преци градили и бранили до последњег даха.

Кроз векове нота витештва и духовног прогреса упоредо је имала подршку и у спортској историји југозападног дела Србије кроз све његове видове развоја и обликовања. Делегација Министарства спорта Владе Републике Србије на челу са министром Зораном Гајићем, државним секретаром Марком Кешељом и посебним саветником Дејаном Бојовићем посетила је Ушће, Студеницу и Краљево где су се уверили у јачину спортског духа овог краја који је Србији дао бројне шампионе у разним спортовима, како на домаћој тако и светској сцени.  Домаћин делегацији Министарства спорта у свим местима био је градоначелник Краљева др Предраг Терзић, са помоћником градоначелника за спорт Милошем Симовићем и руководиоцем Школске управе Краљево Бојаном Маринковић.

Посета министра Гајића и његових сарадника кренула је из Ушћа, где су имали сусрет са основцима у ОШ „Милун Ивановић“, где су се уверили у здрав приступ животу малишана којима су спортисти инспирација и звезде водиље, који оним што од спортске инфраструктуре и „алата“ располажу извлаче максимум и чине све да се изграде у лик и дело спортског хероја. Уследио је одлазак у Студеницу и обилазак Основне школе „Стефан Немања“ где су донирани спортска опрема и реквизити као што је учињено и у Ушћу.  

Током посете министар се састао са ученицима, наставницима, школским особљем, представницима спортских клубова и организација. Имао је прилику да чује о спортско-образовном искуству које се пружа, као и о низу спортских клубова и ваннаставних активности које воде школе у циљу даље подршке и развоја деце.

„Било је задовољство посетити основне школе у Ушћу и Студеници, где су ме фасцинирала деца својим погледом на живот, здравље, ентузијазмом и импресиониран сам посвећеношћу особља. Много добрих идеја је изнето и спроведено, као што је више активности на игралишту, више клубова после школе. Поред учења кроз основни наставни план и програм, деца и млади у школи су укључени у низ других активности у којима се ставља нагласак на важну улогу спорта у развоју детета. Спорт и здравље иду руку под руку, нудећи људима широм света, различитих способности и узраста, шансу за срећнији, здравији и продуктивнији живот“ – истакао је министар Гајић.

Посета срцу Шумадије завршена је у месту настанка модерне српске државе, граду Краљеву где су пре састанка са председником Спортског савеза Александром Даишевићем обишли спортске терене под обалом, Атлетски стадион и најсавременију куглану у Србији.

„Успех лежи у доброј организацији, стратешким улагањима, распореду времена и жељи да се пружи максимум, а доказе овој тврдњи имамо управо у Краљеву. Све честитке градоначелнику Терзићу и његовим сарадницима на великом и континуираном раду, посебно поздрављам препознавање спорта као покретачке снаге за решавање друштвене интеграције. Развој спортске радне снаге, улагање у развој спортско-технолошких решења, привредна и економска добит кроз организацију великих међународних спортских догађаја, резултат су дуалности водећих стрктура града и спорта као целине и та дуланост као што смо видели у Краљеву мора бити нераскидива јер она доноси жељени резултат у виду здравља нације и здраве будућности” – закључио је министар спорта у Влади Републике Србије Зоран Гајић.

Министар Гајић код Архимандрита Тихона

Делегација Министарства спорта Републике Србије на челу са министром Зораном Гајићем посетили су манастир Студеницу где су били гости игумана архимандрита Тихона.

Манастир Студеница јесте манастир Српске православне цркве. Основао га је 1186. године српски жупан Стефан Немања чије мошти данас почивају управо у овом манастиру. Године 1206. на место игумана долази принц Растко — у монаштву први архиепископ српски, Свети Сава — и под његовим старатељством Студеница постаје културни, уметнички, медицински и духовни центар српске државе.

Манастир Студеница је један од првих српских средњевековних манастира који су се нашли на листи УНЕСKО.

Top