УДОВИЧИЋ ОТВОРИО ПЕТИ МЕЂУНАРОДНИ САЈАМ СПОРТА

“Прошле године на овом месту рекао сам да ћемо наредне године поправити рекорд од 30 медаља у олимпијским спортовима и успели смо јер је ове освојено 37. Укупно су наши спортисти освојили 651 медаљу, скоро два пута у једном дану вијорила се застава Србије на подијумима широм света". Спортисти су потврдили да су најбољи амбасадори Србије и пример и мотив младима да остваре оно о чему сањају”- рекао је министар Удовичић у емотивном обраћању на церемонији отварања. "Било је и туге јер и порази су саставни део спорта. Сви смо заједно и патили и понекад били љути, али на крају једино што памтимо је да смо освојили рекордан број медалља на Олимпијским и Параолимпијским играма. Јаки смо онолико колико је јак наш тим и колико смо спремни да се жртвујемо за заједнички циљ". Као приоритет за наредни период министар Удовичић је навео ширење базе и јачање школског спорта. "Наредних месеци ћемо врло интензивно, кроз разне пројекти, јачати школски спорт. Ове године смо саградили доста објеката, отворили Атлетски центар, следеће године отварамо Ватерполо центар,онда на ред долазе рукомет, борилачки спортови, скијање. За пар дана отварамо атлетски стадион у Новом Пазару, што остављамо у наслеђе генерацијама које тек долазе".

img_5203

На крају, министар Удовичић је позвао све да буду искрени према себи. "Слоган овог Сајма је Спорт је закон, хајде да будемо искрени према себи и нека се свако од нас запита колико смо данас времена одвојили за рекреацију и спорт. Овај Сајам би требало да буде покретач, да пошаље најбољу поруку младима и хајде да одмах, од данас узмемо активно учешће у здравијем животу", закључио је министар Удовичић. "Прошле године Скупштина УН усвојила је Агенду за развој до 2030. која наглашава важност уједињења у свим областима, па и у области спорта. Спорт је рентабилан и флексибилан алат за промовисање мира, доприноси благостању, а спортске активности на најбољи начин утичу на развој деце", поручио је Мишел Сен Ло, директор канцеларије УНИЦЕФ-а и представник УН у Србији. Поред државних спортских савеза и комитета, на Сајму спорта ће се представити и многобројни излагачи спортске опреме, суплемената у исхрани, за опоравак и рехабилитацију спортиста. Свакога дана на програму су семинари, предавања и радионице о најважнијим темама у спорту. Посетиоцима су на располагању, преко 20 терена за активацију, полигон за атлетику и крос фит, трамбулина, ски скакаоница, татами за борилачке спортове, теретана и још много тога.

unnamed-1

Уз домаћина, Министарства омладине и спорта, Спортског савеза Србије, на Сајму ће учествовати и Параолимпијски и Олимпијски комитет Републике Србије, Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије, Антидопинг агенција Републике Србије, Секретаријат за омладину и спорт града Београда са Спортским савезом Београда, Секретаријат за омладину и спорт АП Војводине са Спортским савезом Војводине, Спортски савез Косова и Метохије. Сајам спорта 2016. под називом „Спорт је закон“ оџава се у Хали 1 и 1а Београдског сајма. Радно време Сајма је од 10 до 19 часова, а улаз је бесплатан.

Top