UDOVIČIĆ OTVORIO PETI MEĐUNARODNI SAJAM SPORTA

“Prošle godine na ovom mestu rekao sam da ćemo naredne godine popraviti rekord od 30 medalja u olimpijskim sportovima i uspeli smo jer je ove osvojeno 37. Ukupno su naši sportisti osvojili 651 medalju, skoro dva puta u jednom danu vijorila se zastava Srbije na podijumima širom sveta". Sportisti su potvrdili da su najbolji ambasadori Srbije i primer i motiv mladima da ostvare ono o čemu sanjaju”- rekao je ministar Udovičić u emotivnom obraćanju na ceremoniji otvaranja. "Bilo je i tuge jer i porazi su sastavni deo sporta. Svi smo zajedno i patili i ponekad bili ljuti, ali na kraju jedino što pamtimo je da smo osvojili rekordan broj medallja na Olimpijskim i Paraolimpijskim igrama. Jaki smo onoliko koliko je jak naš tim i koliko smo spremni da se žrtvujemo za zajednički cilj". Kao prioritet za naredni period ministar Udovičić je naveo širenje baze i jačanje školskog sporta. "Narednih meseci ćemo vrlo intenzivno, kroz razne projekti, jačati školski sport. Ove godine smo sagradili dosta objekata, otvorili Atletski centar, sledeće godine otvaramo Vaterpolo centar,onda na red dolaze rukomet, borilački sportovi, skijanje. Za par dana otvaramo atletski stadion u Novom Pazaru, što ostavljamo u nasleđe generacijama koje tek dolaze".

img_5203

Na kraju, ministar Udovičić je pozvao sve da budu iskreni prema sebi. "Slogan ovog Sajma je Sport je zakon, hajde da budemo iskreni prema sebi i neka se svako od nas zapita koliko smo danas vremena odvojili za rekreaciju i sport. Ovaj Sajam bi trebalo da bude pokretač, da pošalje najbolju poruku mladima i hajde da odmah, od danas uzmemo aktivno učešće u zdravijem životu", zaključio je ministar Udovičić. "Prošle godine Skupština UN usvojila je Agendu za razvoj do 2030. koja naglašava važnost ujedinjenja u svim oblastima, pa i u oblasti sporta. Sport je rentabilan i fleksibilan alat za promovisanje mira, doprinosi blagostanju, a sportske aktivnosti na najbolji način utiču na razvoj dece", poručio je Mišel Sen Lo, direktor kancelarije UNICEF-a i predstavnik UN u Srbiji. Pored državnih sportskih saveza i komiteta, na Sajmu sporta će se predstaviti i mnogobrojni izlagači sportske opreme, suplemenata u ishrani, za oporavak i rehabilitaciju sportista. Svakoga dana na programu su seminari, predavanja i radionice o najvažnijim temama u sportu. Posetiocima su na raspolaganju, preko 20 terena za aktivaciju, poligon za atletiku i kros fit, trambulina, ski skakaonica, tatami za borilačke sportove, teretana i još mnogo toga.

unnamed-1

Uz domaćina, Ministarstva omladine i sporta, Sportskog saveza Srbije, na Sajmu će učestvovati i Paraolimpijski i Olimpijski komitet Republike Srbije, Zavod za sport i medicinu sporta Republike Srbije, Antidoping agencija Republike Srbije, Sekretarijat za omladinu i sport grada Beograda sa Sportskim savezom Beograda, Sekretarijat za omladinu i sport AP Vojvodine sa Sportskim savezom Vojvodine, Sportski savez Kosova i Metohije. Sajam sporta 2016. pod nazivom „Sport je zakon“ odžava se u Hali 1 i 1a Beogradskog sajma. Radno vreme Sajma je od 10 do 19 časova, a ulaz je besplatan.

Top