Седма Национална Euroguidance конференцијa ,,Каријерно вођење и саветовање у Републици Србији и Европи”

Државни секретар у Министарству омладине и спорта Дарко Станић отворио је седму по реду Националну Euroguidance конференцију ,,Каријерно вођење и саветовање у Републици Србији и Европи”, која је 3. октобра 2019. године одржана у хотелу „Метропол“ у Београду. Конференцију су организовали Национални центар европске мреже за подршку каријерном вођењу и саветовању – Euroguidance, а у сарадњи са Министарством омладине и спорта и Министарством просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије.

Државни секретар Станић је у уводном обраћању навео да је један од циљева Националне стратегије за младе запошљавање и унапређење запошљивости младих, те да је акценат стављен и на каријерно вођење и саветовање младих. Кроз програме и пројекте које Министарство подржава преко редовних годишњих конкурса, а који су намењени спровођењу овог документа, циљ је да се код младих развију вештине за управљање каријером, знања и предузетнички дух, да се млади едукују у оним моментима када доносе кључне одлуке о својој будућности како би се превенирали погрешни избори занимања и самим тим раније напуштање школовања.

Ова конференција сваке године окупља око 150 каријерних практичара - наставника и стручних сарадника, саветника из Националне службе за запошљавање, представника канцеларија за младе и омладинских организација и других релевантних актера у области каријерног вођења и саветовања. И ове године конференција је била посвећена представљању добрих пракси и иницијатива у области каријерног вођења и саветовања на националном и европском нивоу, а ове године прву награду је освојила Гимназија из Зајечара за игру „Потрага за благом“, другу награду Гимназија „Бранко Радичевић“ за укључивање слабовидих ученика у активности каријерног вођења и припрема за студирање и студирање по афирмативним мерама, док је трећу награду освојио Центар „Инвентива“ за програм „Визија и ја“.

Top