Sedma Nacionalna Euroguidance konferencija ,,Karijerno vođenje i savetovanje u Republici Srbiji i Evropi”

Državni sekretar u Ministarstvu omladine i sporta Darko Stanić otvorio je sedmu po redu Nacionalnu Euroguidance konferenciju ,,Karijerno vođenje i savetovanje u Republici Srbiji i Evropi”, koja je 3. oktobra 2019. godine održana u hotelu „Metropol“ u Beogradu. Konferenciju su organizovali Nacionalni centar evropske mreže za podršku karijernom vođenju i savetovanju – Euroguidance, a u saradnji sa Ministarstvom omladine i sporta i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Državni sekretar Stanić je u uvodnom obraćanju naveo da je jedan od ciljeva Nacionalne strategije za mlade zapošljavanje i unapređenje zapošljivosti mladih, te da je akcenat stavljen i na karijerno vođenje i savetovanje mladih. Kroz programe i projekte koje Ministarstvo podržava preko redovnih godišnjih konkursa, a koji su namenjeni sprovođenju ovog dokumenta, cilj je da se kod mladih razviju veštine za upravljanje karijerom, znanja i preduzetnički duh, da se mladi edukuju u onim momentima kada donose ključne odluke o svojoj budućnosti kako bi se prevenirali pogrešni izbori zanimanja i samim tim ranije napuštanje školovanja.

Ova konferencija svake godine okuplja oko 150 karijernih praktičara - nastavnika i stručnih saradnika, savetnika iz Nacionalne službe za zapošljavanje, predstavnika kancelarija za mlade i omladinskih organizacija i drugih relevantnih aktera u oblasti karijernog vođenja i savetovanja. I ove godine konferencija je bila posvećena predstavljanju dobrih praksi i inicijativa u oblasti karijernog vođenja i savetovanja na nacionalnom i evropskom nivou, a ove godine prvu nagradu je osvojila Gimnazija iz Zaječara za igru „Potraga za blagom“, drugu nagradu Gimnazija „Branko Radičević“ za uključivanje slabovidih učenika u aktivnosti karijernog vođenja i priprema za studiranje i studiranje po afirmativnim merama, dok je treću nagradu osvojio Centar „Inventiva“ za program „Vizija i ja“.

Top