Програм ,,Моја прва плата” - Подршка младима

Влада Републике Србије покренула је програм ,,Моја прва плата” https://mojaprvaplata.gov.rs/ , како би се подстакло оспособљавање младих за рад и  пружила подршка привреди у решавању проблема недостатка кадрова. Прилику да стекну радно искуство, као и потенцијално будуће запослење, добиће 10 хиљада младих, у шта ће држава, која препознаје значај и важност улагања у младе, инвестирати 2 милијарде динара. Пријављивање за младе људе који су заинтересовани да почну своју радну каријеру почиње 8. октобра и траје до 8. новембра.

Тим поводом je организован састанак на ком су председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, министар омладине и спорта Вања Удовичић и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж разговарали са представницима удружења младих о политици и програму запошљавања младих.

Програм ,,Моја прва плата” је намењен младима са средњим и високим образовањем, до навршених 30 година живота, без радног искуства. Младима са завршеним средњим образовањем обезбеђена је месечна новчана накнада у износу од 20 хиљада динара, док за оне са завршеним високим образовањем она износи 24 хиљаде динара.

Позив за послодавце за учешће у програму објавила је Национална служба за запошљавање, у августу, а на њега је пристигло више од 10 хиљада пријава заинтересованих компанија, које су огласиле приближно 17 хиљада позиција за 28 хиљада радних места. 

Више од 70 одсто позиција које су компаније пријавиле доступно је за кандидате са завршеном средњом школом, а пријаве послодаваца стигле су из читаве Србије, из компанија различитих делатности и обима.

Све информације о програму, начину пријављивања и оглашеним позицијама за које послодавци траже младе можете пронаћи на порталу „Моја прва плата”, https://mojaprvaplata.gov.rs/ .

Top