Одржан Национални Еразмус+ информативни дан о могућностима за младе

Преко 70 учесника, представника омладинских удружења, канцеларија за младе, организација и институција које раде с младима, поздравиле су Снежана Клашња, помоћница министра, Марија Филиповић Ожеговић, управитељка Фондације Темпус-Еразмус+ канцеларије у Србији, Сузана Крстић, представник контакт тачке за Еразмус+ Млади у акцији и Маија Лехто из САЛТО ресурсног центра за Југоисточну Европу.

Обраћајући се присутнима, помоћница министра је указала на то да је Министарство омладине и спорта пружило пуну подршку да Влада у марту 2016. године одреди да Фондација Темпус врши улогу независне агенције одговорне за децентрализовано спровођење програма Еразмус+ у Србији. „Тиме смо испунили предуслове за почетак припремних мера за пуноправно учешће у Еразмус+ програму, те оно што се данас презентује, представља наставак и корак даље ка пуноправном укључивању.Досадашњим радом свих партнера, европски програми из области младих су  познати организацијама из Србије, међутим, већ данас говоримо о одређеним новинама у аплицирању, те у том смислу сигурно је да ће Министарство омладине и спорта са своје стране наставити да пружа пуну подршку да се исти промовише на најбољи могући начин међу циљним групама и подржи даља изградња капацитета организација које ће аплицирати за средства Европске комисијеˮ, истакла је Клашња.

unnamed

На информативномдану први пут је представљена могућност директнепредаје пројеката у оквиру Кључне активности 1 (мобилност младих) у Србији, где ће организације и институције из Србије моћи да, у ограниченомкапацитету, поднесу пројекат Фондацији Темпус као телуодговорном за спровођење Еразмус+ програма у Србији.

Република Србија је у протеклом периоду са успехом користила ЕУ програм за младе „Млади у акцијиˮ – као регионални лидер за период 2007-2013. са одобрених 317 пројеката у укупној вредности од преко 5,5 милиона евра. Успешан тренд учешћа настављен је и са Еразмус+ ЕУ програмом, где је од 2015. године до сада, Брисел подржао 57 пројеката из Србије са преко 2,5 милиона евра.

Top