Министар Удовичић на отварању турнира у оквиру пројекта „До успеха, заједно“

Министар омладине и спорта Вања Удовичић говорио је данас на отварању школског фудбалског турнира у оквиру едукативно-спортског пројекта „До успеха заједно“ у Спортском центру СПЕНС, у Новом Саду.

Пројекат „До успеха заједно“ реализује Мисија ОЕБС у Србији у партнерству са Министарством омладине и спорта, Министарством просвете, науке и технолошког развоја и Министарством здравља уз финансијску подршку Владе Италије и Амбасаде Израела.

Пројектом су обухваћени ученици петог разреда, који се налазе на почетку новог образовног циклуса и у предпубертетској фази развоја, која са собом носи ризике за развој друштвено неприлагођених понашања.

Основни циљ пројекта је да се кроз спортске и едукативне активности креира средина у којој се негује поштовање и разумевање, као и свест о значају учења и здравих животних стилова, чиме се превенирају ризична понашања као што су злоупотреба психоактивних супстанци, насиље, алкохолизам и разни облици анти-социјалног понашања.

„Желим да нагласим да је спорт предуслов за здраво и безбедно одрастање а да је наш основни циљ да буде доступан сваком детету. Врло је важно да деца од најранијег детињства почну са спортским активностима, прво кроз игру, а онда и кроз редовну физичку активност у изабраном спорту“, истакао је министар Удовичић у свом обраћању.

У овој школској години пројектат ће се реализовати у четири школе које су учествовале у пилот фази, а укључиће се и ОШ „Братство“ из Новог Пазара и ОШ „Вожд Карађорђе“ из Лесковца. Укупан број деце који ће учествовати у овој школској години је 150. Очекивани резултати пројекта су квалитетније структуирано слободно време ученика, боља прихваћеност у вршњачкој групи и доживљај школе као места где се добија подршка, где се дете осећа добро и где може да напредује.

Кроз активности овог пројекта ученици развијају веће самопоуздање и самопоштовање а развојем здравих животних стилова, оснаживањем вештина личности и јачањем друштвених вредности, развија се и способност да се одупру ризичним облицима понашања.

Top