Ministar Udovičić na otvaranju turnira u okviru projekta „Do uspeha, zajedno“

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić govorio je danas na otvaranju školskog fudbalskog turnira u okviru edukativno-sportskog projekta „Do uspeha zajedno“ u Sportskom centru SPENS, u Novom Sadu.

Projekat „Do uspeha zajedno“ realizuje Misija OEBS u Srbiji u partnerstvu sa Ministarstvom omladine i sporta, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom zdravlja uz finansijsku podršku Vlade Italije i Ambasade Izraela.

Projektom su obuhvaćeni učenici petog razreda, koji se nalaze na početku novog obrazovnog ciklusa i u predpubertetskoj fazi razvoja, koja sa sobom nosi rizike za razvoj društveno neprilagođenih ponašanja.

Osnovni cilj projekta je da se kroz sportske i edukativne aktivnosti kreira sredina u kojoj se neguje poštovanje i razumevanje, kao i svest o značaju učenja i zdravih životnih stilova, čime se preveniraju rizična ponašanja kao što su zloupotreba psihoaktivnih supstanci, nasilje, alkoholizam i razni oblici anti-socijalnog ponašanja.

„Želim da naglasim da je sport preduslov za zdravo i bezbedno odrastanje a da je naš osnovni cilj da bude dostupan svakom detetu. Vrlo je važno da deca od najranijeg detinjstva počnu sa sportskim aktivnostima, prvo kroz igru, a onda i kroz redovnu fizičku aktivnost u izabranom sportu“, istakao je ministar Udovičić u svom obraćanju.

U ovoj školskoj godini projektat će se realizovati u četiri škole koje su učestvovale u pilot fazi, a uključiće se i OŠ „Bratstvo“ iz Novog Pazara i OŠ „Vožd Karađorđe“ iz Leskovca. Ukupan broj dece koji će učestvovati u ovoj školskoj godini je 150. Očekivani rezultati projekta su kvalitetnije struktuirano slobodno vreme učenika, bolja prihvaćenost u vršnjačkoj grupi i doživljaj škole kao mesta gde se dobija podrška, gde se dete oseća dobro i gde može da napreduje.

Kroz aktivnosti ovog projekta učenici razvijaju veće samopouzdanje i samopoštovanje a razvojem zdravih životnih stilova, osnaživanjem veština ličnosti i jačanjem društvenih vrednosti, razvija se i sposobnost da se odupru rizičnim oblicima ponašanja.

Top