Министар Удовичић на отварању Летњих светских игара Специјалне олимпијаде

Подршка представницима Специјалне олимпијаде Србије, уз размену знања са истакнутим стручњацима о примерима добре праксе за унапређење услова и развој спорта у овој области

Министар омладине и спорта Вања Удовичић данас је у Абу Дабију присуствовао отварању Летњих светских игара Специјалне олимпијаде и учествовао у Светском самиту младих лидера Специјалне олимпијаде.

Последњих година српски спортисти Специјалне олимпијаде Србије бележе бројне успехе захваљујући програмима које Министарство омладине и спорта активно подржава и препознаје као један од најбољих начина за њихову значајнију укљученост у друштвене токове.

“Специјална олимпијада има за кључни циљ подстицање вишег степена инклузије у свим аспектима живота, а искуство потврђује да је управо спорт најделотворнија платформа за међусобно поштовање, повезивање и приближавање људи. Министарство омладине и спорта ће редовно подржавати програме Специјалне олимпијаде и наше спортисте. Поносан сам на свих 117 чланова делегације Специјалне олимпијаде Србије и желим им сву срећу у предстојећим надметањима!“ изјавио је министар Удовичић.

Министар Удовичић је са делегацијом Министарства омладине и спорта учествовао и на Светском самиту младих лидера Специјалне олимпијаде, у оквиру којег је представљен програм за инклузију у наредних 50 година под слоганом “Уједињена генерација“ (Unified Generation). Том приликом је имао званичне сусрете са директором Летњих светских игара Њ. Е. Мохамадом Абдулом ал Џунаибијем, министарком културе земље-домаћина Уједињених Арапских Емирата, Њ. Е. Нуром Бинт Мохамад ал Каби и министром омладине и спорта Републике Азербејџан Арифом Азадом Рахиновим - током којих је потврђена заједничка посвећеност реализацији циљева програма.

“Веома сам задовољан што смо ову прилику искористили да са Директором летњих светских игара, водећим стручњацима и колегама  разменимо мишљења и знања о примерима добре праксе за даље унапређење услова и развој спорта у овој области. Стално учење и примена потврђених метода значајно ће допринети у стварању бољег и одговорног друштва које почива на принципима међусобног поштовања, толеранције, саосећајности и разумевања за све његове чланове“, додао је министар Удовичић.

Летње светске игре Специјалне олимпијаде одржавају се од 14. до 21. марта и највећи су светски хуманитарни спортски догађај на којем ће се такмчити 7.000 спортиста из 176 земаља.

Top