Ministar Udovičić na otvaranju Letnjih svetskih igara Specijalne olimpijade

Podrška predstavnicima Specijalne olimpijade Srbije, uz razmenu znanja sa istaknutim stručnjacima o primerima dobre prakse za unapređenje uslova i razvoj sporta u ovoj oblasti

Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić danas je u Abu Dabiju prisustvovao otvaranju Letnjih svetskih igara Specijalne olimpijade i učestvovao u Svetskom samitu mladih lidera Specijalne olimpijade.

Poslednjih godina srpski sportisti Specijalne olimpijade Srbije beleže brojne uspehe zahvaljujući programima koje Ministarstvo omladine i sporta aktivno podržava i prepoznaje kao jedan od najboljih načina za njihovu značajniju uključenost u društvene tokove.

“Specijalna olimpijada ima za ključni cilj podsticanje višeg stepena inkluzije u svim aspektima života, a iskustvo potvrđuje da je upravo sport najdelotvornija platforma za međusobno poštovanje, povezivanje i približavanje ljudi. Ministarstvo omladine i sporta će redovno podržavati programe Specijalne olimpijade i naše sportiste. Ponosan sam na svih 117 članova delegacije Specijalne olimpijade Srbije i želim im svu sreću u predstojećim nadmetanjima!“ izjavio je ministar Udovičić.

Ministar Udovičić je sa delegacijom Ministarstva omladine i sporta učestvovao i na Svetskom samitu mladih lidera Specijalne olimpijade, u okviru kojeg je predstavljen program za inkluziju u narednih 50 godina pod sloganom “Ujedinjena generacija“ (Unified Generation). Tom prilikom je imao zvanične susrete sa direktorom Letnjih svetskih igara Nj. E. Mohamadom Abdulom al Džunaibijem, ministarkom kulture zemlje-domaćina Ujedinjenih Arapskih Emirata, Nj. E. Nurom Bint Mohamad al Kabi i ministrom omladine i sporta Republike Azerbejdžan Arifom Azadom Rahinovim - tokom kojih je potvrđena zajednička posvećenost realizaciji ciljeva programa.

“Veoma sam zadovoljan što smo ovu priliku iskoristili da sa Direktorom letnjih svetskih igara, vodećim stručnjacima i kolegama  razmenimo mišljenja i znanja o primerima dobre prakse za dalje unapređenje uslova i razvoj sporta u ovoj oblasti. Stalno učenje i primena potvrđenih metoda značajno će doprineti u stvaranju boljeg i odgovornog društva koje počiva na principima međusobnog poštovanja, tolerancije, saosećajnosti i razumevanja za sve njegove članove“, dodao je ministar Udovičić.

Letnje svetske igre Specijalne olimpijade održavaju se od 14. do 21. marta i najveći su svetski humanitarni sportski događaj na kojem će se takmčiti 7.000 sportista iz 176 zemalja.

Top