Кампања за промоцију иницијатива за солидарност грађана „Један свет, наш свет“ #Solidaction

У контексту кризе КОВИД-19, Центар Север-Југ покреће кампању за промоцију иницијатива за солидарност грађана у циљу подршке јавности у борби против глобалних неједнакости. Тренутно смо сведоци експлозије различитих иницијатива у корист солидарног грађанства- пружање помоћи угроженима у заједници, заштити рањивих и старијих људи, пажње која се посвећује здравственом особљу и многе друге локалне акције које нас повезују и чији смо сведоци и актери, а истичу емпатичну природу човека.

У временима када се границе затварају, када се повећава ризик од породичног насиља, када недостају вода, храна и смештај, када су демократска начела и јавне здравствене услуге угрожене, када грађани немају могућност да приступе информацијама битним за преживљавање, морамо реаговати са хуманистичким уверењем!

Центар Север-Југ Савета Европе позива на колективну мобилизацију за солидарност у циљу ефикасне борбе против неједнакости, а која је још увек дубоко усађена у глобални систем. Неједнака расподела богатства и моћи подрива примену људских права на планети, а управљање кризом вирусом КОВИД- 19 додатно погоршава положај грађана. Ово је време за преношење локалних иницијатива за солидарност на глобални ниво. Дајмо свој допринос у универзалној заштити људског достојанства, социјалне правде и одрживог развоја.

Позив на акцију!

Позивају се партнери, чланови мреже Центра Север-Југ, актери цивилног друштва, доносиоци одлука, новинари, уметници, млади, жене и мушкарци, да деле своје иницијативе на француском или енглеском језику путем имејла rozenn.hemon@coe.int  (тема #Solidaction).

Они ће прво бити преведени и прослеђени у оквиру кампање „Један свет, наш свет #Solidaction“ у априлу 2020. Током својих наредних активности, Центар Север-Југ користиће ову кампању као основу за промишљање како би се изградио заједнички политички ангажман против неједнакости и за здраво и одрживо управљање.

Top