Дан девојчица у ИКТ-у

Ове године поред посете ученица завршних разреда основних школа предузећима и такмичења „Ухвати идеју”, округли сто је представљао један од три кључна догађаја. Скуп је отворила Татјана Матић, државна секретарка у Министарству трговине, туризма и телекомуникација, а добродошлицу учесницима пожелеле су Ингеборг Офстхус, генерална директорка Теленора и др Сања Поповић Пантић, председница Удружења пословних жена Србије.

У склопу такмичења „Ухвати идеју”, тимови ученица завршних разреда основних школа су имали прилику да своје предузетничке идеје на тему „Како да зарадим џепарац на креативан начин” осмисле и представе кроз коришћење савремених начина комуникације, тако да су на самом почетку догађаја, уручене награде победницама такмичења.

У другом делу, у виду панел дискусија на тему предузетништва код младих и родне равноправности, говорили су представници министарстава, удружења, спонзора пројекта и жене амбасадорке у Републици Србији.

Обраћајући се присутнима, Снежана Клашња, помоћница министра у Министарству омладине и спорта, која је била и у жирију за избор најбољег туториала за девојчице, је истакла да је незапосленост један од водећих изазова са којим се млади 15-30 година у Србији суочавају, имајући у виду да је према званичним подацима свака трећа млада особа у овом узрасту у прошлој години била незапослена. Сарадња државних органа у решавању проблема незапослености младих представља полазну основу, а Министарство омладине и спорта ће наставити да пружа пуну подршку настојању да се скрене пажња јавности, креатора политика, младих и самих предузетника да се у предузетништву крије огроман потенцијал за младе жене и мушкарце, да је предузетништво вид њиховог запошљавања, испољавања креативности, иновативности, унапређења вештина и знања којима располажу. Техничко описмењивање младих жена и подршка женском предузетништву, у смислу охрабривања жена, поготово младих особа женског пола да се отисну у предузетничке воде, остаје међу најважнијим приоритетима овог министарства и у наредном периоду, поручила је Клашња.

IKT devojcice1

Дан девојчица у ИКТ-у установљен је на нивоу Уједињених нација и традиционално се обележава сваког последњег четвртка у априлу, с циљeм да девојчице оснажи да се приликом одабира будућих професија воде сопственим интересима и талентима, а не на основу стереотипа о подели на мушке и женске послове.

Top