Унапређење спортске инфраструктуре је услов за развој целог система спорта

Дијалог између републичких и локалних власти најважнији је фактор у стратешком развоју система спорта – истакао министар Удовичић

Министар омладине и спорта Вања Удовичић данас је на конференцији “Локалне заједнице у области спорта – перспективе и изазови у финансирању и стратешком планирању“ одржаној у Народној скупштини Србије – истакао значај улоге локалних заједница у остварењу циља да приступ бављењу спортом има сваки грађанин Србије.

“Дијалог између републичких и локалних власти најважнији је фактор у свеобухватном и стратешком развоју целокупног система спорта. Зато сам у претходном периоду обишао више од 50 локалних самоуправа широм Србије и из прве руке имао прилике да се уверим у мноштво позитивних примера, али и да се упознам са изазовима са којима се суочавају представници општина, спортисти и спортски функционери – како бисмо могли да им помогнемо на најадекватнији начин“, нагласио је министар Удовичић у свом обраћању.

Уз констатацију да је богата традиција и посвећеност спорту широм Србије разлог за понос – али и одговорно деловање - министар Удовичић нагласио је да је даље унапређење спортске инфраструктуре неопходни услов за даљи развој целокупног система спорта наше земље.

“У 2018. години уговорена је реализација 11 пројеката спортске инфраструктуре, завршено је девет пројеката, а за преостала три очекује се завршетак у првој половини 2019. Ове године планира се и почетак изградње мултифункционалне дворане за шест спортова у Кошутњаку, а такође је планиран наставак финансирања пројеката у оквиру програма Заврши започето, затим пројеката у јединицама локалне самоуправе у четвртој групи развијености као и пројекти прилагођавања спортских објеката особама са инвалидитетом, што је од посебне важности јер су нам инклузивно друштво и спорт за све међу најважнијим циљевима“, додао је министар Удовичић.

Министар Удовичић је посебно нагласио важност коришћења могућности које пружа Еразмус+ програм Европске уније, као и два ИПА пројекта који су започети прошле године. Кроз реализацију првог – биће изведена реконструкција 27 игралишта у 11 градова – док је другим предвиђена изградња, реконструкција, санација и завршетак различитих објеката спортске инфраструктуре у 22 локалне самоуправе.

Top