Удовичић у посети „ДЕЛИ центра за креативно деловање“ у Нишу

Министарство омладине и спорта је за овај пројекат 2015 године, у оквиру Јавног позива за финансирање и суфинансирање програма и пројеката за спровођење циљева Националне стратегије за младе, издвојило 2,3 милиона динара а пројекат ДЕЛИ центар у Нишу реализује Удружење ПРОАКТИВ.

Циљ пројекта је запошљавање младих и отварање нових компанија кроз почетну подршку коју „ДЕЛИ центарза креативно деловање“ даје путем организовања стажирања и едукација практиканата, предавања и отворених врата ДЕЛИ центра као и студијских посета младих из Ниша, Прокупља и Крушевца. Овај центар је омогућава младима да сачувају и ојачају свој бизнис управо кроз смањење трошкова, али и да их кроз различите врсте подршке припреми за предстојеће изазове у вођењу истог.

“Главна порука окупљања данас би била да треба да утичемо на размишљање младих људи и да дајемо сигурност младим људима, да могу да започну свој бизнис кроз концепт који је овде направљен“, казао је Удовичић.

deli-nis-2016-1

Данас велики број младих користи програме ДЕЛИ простора, преко 1.000 младих месечно прође кроз разне програме и догађаје, а у овом простору је смештено 12 станара који су основали своје фирме, 3 практиканта и 4 запослена у новим фирмама.

„Оно што смо радили овде у Нишу са јако мало средстава дало је огроман резултат. На генералном нивоу у свету, када 20 % младих људи изађе из оваквих просторија, сматра се успешним концептом. Ми данас имамо ситуацију да је 50 % младих којих је изашло из Делија, након годину дана основало своје компаније и запослило нове младе људе и самим тим дало јасну поруку младим генерацијама да живот и будућност може да се заснује у својим селима и општинама и да немора да се размишља о напуштању својих градова да би се успело“, рекао је министар Удовичић.

Top