Удовичић о финансирању српског спорта: Закон је једино мерило

Буџет од око милијарду и шесто милиона динара (1.605.559.500) плус ставка "резерва" 75.309.500 динара су на столу. Који су били критеријуми на основу којих се одлучивало о расподели средстава, шта су приоритети за предолимпијску 2015. годину, шта свако од спортских институција и гранских савеза треба да уради за још боље функционисање... У интервјуу за "Спортски журнал" Вања Удовичић, министар омладине и спорта Србије, одговорио је на много питања.

Познато је да је буџет у односу на прошлу годину смањен за 5.6 одсто, да ли је то и колико утицало на стварање новог?

Спорт дели судбину свог народа и државе и било је неопходно смањење буџета и у нашем сектору. Ипак, морам да истакнем да су и овогодишња средства довољна да наши спортисти имају исте услове као и спортисти из других земаља и о томе се посебно водило рачуна, имајући у виду да је ово предолимпијска година. Такође, и ове године финансираће се рад свих 92 савеза који су за то стекли услове како би се систем спорта очувао. Али најважније је да ће главни стратешки циљеви остати исти и да ће се они реализовати уз рационално коришћење средстава и домаћински однос оних који тим средствима располажу.

Који је био репер за одређивање расподеле новца према спортским институцијама, савезима?

У спорту је систем финансирања из буџета постављен на основу јасних критеријума и процедура прописаних законом и правилником о финансирању. Комисија коју чине сви релевантни представници спорта и државе сачинила је предлог расподеле на основу достављених предлога програма савеза водећи рачуна да објективни и реални захтеви савеза буду задовољени и да се препознају објективни приоритети за финансирање у овој години.

У топ десет према којима су издвојена значајне суме новца су Олимпијски комитет (296 милиона), Спортски савез (116.700.00), Одбојкашки (110 милиона), Ватерполо (88), Кошаркашки (88), Тениски (74), Рукометни (63), Савез за школски спорт (54), Атлетски (50), Кајакашки (45)... Водиља је била?

То јесу организације у систему спорта које су добиле значајна средства, јер управо су они ти који имају највећи број приоритетних активности, али и највећи степен одговорности. Кроз ове организације, првенствено ОКС и ССС, се финансирају управо и програми спортиста и активности гранских савеза који су приоритети ове године, која је иначе и предолимпијска. О томе ко је, како кажете у топ 10, не одлучујем ја, нити ма који појединац, него је одлука донета након свеобухватног сагледавања свих потреба и на основу јасних критеријума на предлог стручне комисије.

Изјављивали сте „да је потребно да челни људи спортских савеза знају да њихове функције не могу да се сведу на трошење новца који им даје држава, да морају да буду и добри менаџери и да, иако је тешко, нађу додатна средства потребна за функционисање и рад савеза“. Што значи?

То значи да они који су преузели одговорност и функцију у савезима морају убудуће да се одговорно понашају и учине све да ти савези функционишу, али не само од средстава која добијају од државе. Држава има кључну улогу у финансирању готово свих националних гранских савеза. Већина савеза, чак преко 90 одсто, искључиво зависе од новца пореских обвезника и средства добијају само од државе. Међитим, неопходно је да се то промени и да се сви ангажују како би обезбедили додатна средства и из других извора. Функције у савезима и уопште у спорту не смеју да буду само статусне привилегије и бенефиције, већ и одговорност и обавеза оних који руководе тим савезима да ти савези несметано функционишу. Само заједничким напорима можемо систем сачувати и учинити га бољим.

На шта се одноди изјава да је Министарство и упркос глобално тешкој финансијској ситуацији, успело чак и да уштеди средства?

Одговорност у трошењу новца пореских обвезника и ред су две кључне речи. Рационалним понашањем, штедњом, великим ангажовањем људи из министарства, успели смо и да уштедимо, а имамо највише започетих изградњи у спортској инфраструктури, највише завршених терена, трим стаза, медеља... У првом кварталу ове године биће исплаћен и дуг спортистима за националне награде. Направљен је огроман скок, јер шта смо затекли када смо дошли и колико дугова смо наследили, задовољан сам - јер сада ћемо успети да вратимо све те дугове, првенствено спортистима. Овим Влада шаље јасну поруку да итекако води бригу о онима који нацију чине поносном и промовишу своју земљу. У 2014. години 560 спортиста је добило национална признања, подељено је 360 стипендија, финансирано је 96 савеза, а кроз кампове је плаћено више од 20.000 пансиона.

СПОРТИСТИ НЕ ТРЕБА ДА БРИНУ

Да ли ће се и колико законске мере према кажњеним савезима односити на спортисте?

Свакако да че се односити и на спортисте у једном дели, али, учинили смо све да заштитимо спортисте од неодговорности или грешака појединаца и управе у савезима, да њихове потребе и активности буду задовољене. Ту првенствено мислим на прерспективне и врхунске спортисте којима ће бити обезбеђени услови за несметане припреме.

ЗА РИО И АКТИВНОСТИ САВЕЗА

О преосталој суми новца, тзв. резерви - за шта ће се користити тај извор?

Првенствено имамо у виду да је ово предолимпијска година која је нама јако важна. Морамо да имамо средства којима можемо да обезбедимо спортистима припреме и такмичења, али тај број у овом тренутку, из објективних разлога, не знамо децидно. Поред тога, ова средства у систему који је жив као што је систем спорта, служиће за оне активности савеза које се у току године објективно препознају као приоритетне.

Извор: Спортски журнал

Top