Удовичић: Излечићемо наше тимове

То је, за „Новости“, најавио  који је у првих месец дана рада окупио тим и већ „кренуо у напад“ на резултате.

Конкретно, хоће ли држава ускоро омогућити приватизацију Црвене Звезде и Партизана?

- Више је него очигледно да је постојећи систем неодржив и да су потребне здраве промене. Пре свега, увођење веће одговорности у расподели новца пореских обвезника у спорту. Потребно су инвестиције, а не само потрошња. Друго, желимо да створимо систем, ред и генерално позитиван амбијент који ће привлачити здрав капитал у српски спорт. Темељно и посвећено радимо на томе, а у наредном периоду ћемо изаћи и са конкретним решењима.

Које потезе намеравате прво да повучете у Министарству, а шта су вам стратешки планови?

- Прво, желим да Министарство постане друга кућа за све наше спортисте, а да се глас младих далеко јаче чује у нашем друштву. Моја врата су отворена за све. Желим да помогнем да се проблеми решавају, а не само да се констатују. Морамо више пажње посветити школском спорту, деца су нам гојазна, са кривим кичмама, равним табанима... Ако желимо да задржимо епитет спортске нације, спорт мора бити начин живота, спортска култура мора да се развија од малих ногу. Државе и постоје да би бринуле о здрављу нације.

Црвена звезда и Партизан тражили су помоћ од Министарства због финансијске дубиозе. Колико и како држава уопште може да помогне нашим трофејним клубовима?

- Држава, пре свега, може да помогне кроз стварање амбијента за улагање у спорт и то је наша намера. Морамо да помогнемо и тамо где нема интереса великих спонзора, као што је аматерски, рекреативни спорт, а посебно да се фокусирамо и бринемо о дечјем и омладинском спорту.

Како намеравате да спроведете стратегију борбе против хулигана на спортским стадионима?

- То није само проблем карактеристичан за Србију, већ га имају и развијеније земље. Нити је то само брига једног министарства, већ читаве државе. Стратегија за спречавање насиља на спортским теренима и Акциони план, који је саставни део овог документа, јасно дефинишу шта је чије задужење и у којим роковима то мора да се испуни.

Шта ћете лично учинити?

- Што се Министарства спорта тиче, наше обавезе у тој области се пре свега односе на едукацију и превенцију. У том смислу тражићу и да се успостави отворена комуникација, дијалог, са навијачима како бисмо заједно радили на решењу. Само заједно, кроз дијалог и сарадњу, можемо решити проблеме.

Намерава ли држава да учини нешто да врати класично физичко васпитање у школе?

- Физичко васпитање мора на велика врата да се врати у школе. То је приоритет од националног значаја.

Како када ученици све мање користе спортске сале, а оне се изнајмљују приватним спортским клубовима?

- Недопустиво је да наша деца, на крају крајева, здравље нације, буду подређени неким финансијским интересима школе. Школа постоји због деце, а не обрнуто. Држава ту мора да уведе ред и стане на крај таквом неодговорном понашању. Цена тога је огромна, већ сада сва истраживања показују да су нам деца гојазна, са кривим табанима. То се не може исправити никаквим новцем, само правилном физичком и спортском активношћу.

Као спортисти који је ушао у политику, смета ли вам присуство многих политичара у спортским клубовима?

- Ко год има поштене намере и жели да помогне српском спорту, добродошао је.

Имате ли довољно новца у буџету за спортску инфраструктуру Планирате ли изградњу неких нових спортских објеката?

- Буџет за изградњу спортске инфраструктуре прилично је скроман, али оно што је Министарство омладине и спорта започело, учинићемо све да буде и завршено. Напоменуо бих и да је Министарство у претходних неколико година изградило и реновирало око 500 спортских објеката.

Јесте ли спремни да дате свој допринос и у борби против криминала и корупције у вашем ресору?

- Да. То је обавеза сваког ко обавља било коју јавну функцију.

Извор :Вечерње новости

Top