Удовичић: Глас младих са Косова да се јаче чује

„Желимо да се глас младих са Косова јаче чује. Не делимо младе и на то одакле долазе. Зато смо данас овде. И не само данас, редовно смо с нашим народом, ма у ком крају Србије да живе. Свим својим акцијама доказујемо да смо увек уз свој народ, да желимо свима да омогућимо једнаке шансе за нормалан живот. Стратегијом за младе правимо систем којим желимо да створимо једнаке услове за све младе да могу у потпуности да развију све своје потенцијале, без обзира на то да ли живе у Суботици, Ваљеву, Врању или овде, у Косовској Митровици. И овде, као и у другим деловима Србије, највећи проблем с којим се млади суочавају је незапосленост. Морамо створити услове да се отварају радна места, да млади имају перспективу да, да лакше долазе до посла и да имају добре услове да стварају породице и живе од свог рада. То је задатак целог друштва и уверавам вас да Влада Србије свакодневно неуморно ради на остваривању овог, за све нас, најважнијег, циља“, поручио је министар Удовичић данас у Косовској Митровици.

Национална стратегија за младе се односи на период од наредних десет година и поставља смернице и циљеве за ефикасно решавање проблема младих, које ће омогућити да се њихов глас јаче чује, повећа учешће у свим сегментима живота и омогући да добију најбоље шансе да испуне све своје потенцијале.

Мисија Министарства омладине и спорта је организовано и системско спровођење мера на националном, регионалном и локалном нивоу које имају за циљ побољшање положаја младих и квалитета њиховог живота.

Принципи на којима се заснива Национална стратегија за младе за период од 2015. до 2025. године су: подршка личном и друштвеном оснаживању младих; равноправност, забрана дискриминације и поштовање људских права; једнаке шансе за све; значај младих и њихове друштвене улоге; активно учешће младих и сарадња; друштвена одговорност и солидарност.

Данашњем представљању Националне стратегије за младе у Косовској Митровици присуствовао је и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић, којем је министар Удовичић захвалио на подршци и помоћи. Наредна јавна расправа о Стратегији за младе биће одржана сутра у Београду.

Top