Свечано је отворен 12. Међународни сајам спорта у Београду!

Сајам спорта, 12. по реду, свечано је отворен данас на спортским теренима на Ади Циганлији. Ова традиционална спортска манифестација коју организује Спортски савез Србије, уз подршку Министарства спорта, ове године одржава се под слоганом „Спорт је радост!“ и трајаће до 24. септембра.

Овогодишњи сајам, под слоганом "СПОРТ ЈЕ РАДОСТ," отворили су министар спорта Зоран Гајић, председник Спортског савеза Србије Давор Штефанек, председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић и председник Параолимпијског комитета Зоран Мићовић.

Министар спорта Зоран Гајић подсетио је да се у Србији витешки дух негује од давнина.

„Подсетио бих на 1929. годину, када је постојао краљевски соколски систем који је имао за циљ развијање витештва. Сви ми који смо овде смо настављачи ток честитог система у времену које је такво какво јесте. Имамо одређене циљеве, идеале којима треба да тежимо – а то су спортисти наше земље. Они су морални и витешки примери, не само освајачи премија“, истакао је Гајић.

Председник ОКС Божидар Маљковић је истакао:

„Један паметан човек рече пре много година, мислим више од сто, да су паркови највећи поклон који једна генерација може да остави другој. У овом дивном парку сада је пуно деце, најбољег дела нашег народа, а онда је пуно и срце свима који се баве спортом. Олимпијски комитет Србије је заједно са Министарством спорта 150.000 деце извео на градске тргове да се баве спортом. Било је то добро, било је то едукативно. У исто време, као што је рекао господин Штефанек, направили смо светске резултате, сви знају за Србију. Некако нам бежи из фокуса параолимпијски покрет. Свака част Зорану Мићовићу и момцима који су за годину дана узели 16 медаља“.

Председник Спортског савеза Србије Давор Штефанек пожелео је присутнима добродошлицу.

„Овогодишњи сајам се одржава под слоганом „Спорт је радост“ и заиста када је о Србији реч – спорт и јесте велика радост. Србија јесте земља спорта и шампиона. Српски спортисти су суштина онога што ми као народ јесмо и они најбоље описују наш менталитет. Када је тешко ми запнемо дупло јаче, када изгледа немогуће – ми небо постављамо као границе, а када се деси пораз – ми га претворимо лекцију за будући успех. Сада када видим колико је младих људи и нарочито деце присутно, могу да будем спокојан, јер знам да Србија има здраву, паметну и сигурну будућност. Генерације које долазе, своје идоле налазе у спортистима као херојима”, изјавио је Штефанек.

Top