Српски министар спорта учесвовао на Глобалном министарском форуму о спортским вредностима, етици и интегритету у Ријаду

Министар спорта у Влади Републике Србије Зоран Гајић учествовао је на Глобалном министарском форуму о спортским вредностима, етици и интергритету 2023. који је одржан у Ријаду, Краљевини Саудијској Арабији и који је окупио преко 30 министара спорта из целог света и представника међународних организација (УНЕСЦО, WАДА).

На импресивној листи говорника налазио се и српски министар спорта Гајић који се овим речима обратио скупу: “Олимпијска заклетва чији је аутор Пјер де Кубертен, оснивач модерних олимпијских игара, први пут изговорена на отварању Олимпијских игара у Антверпену 1920. године гласила је: „У име свих учесника, обећавам да ћемо се на Олимпијским играма борити часно и, поштујући прописе, такмичити се витешки за част наших земаља и славу спорта”. Речи „поштујући прописе” занемарене су од тада до сада небројено пута, у разним спортовима, од стране њихових актера, кроз кршења тих истих правила, све како би се, не марећи за средства, дошло до циља, до медаља, како би се привидно задовољили олимпијски идеали: „брже, више, јаче”, усвојени као мото Олимпијског покрета 1894. Кршење правила кроз различите видове допинга, уништавало је и уништава све оно што спорт са собом носи, а поштоваоцима спорта одузима право да се поносе спортским резултатима и онима који су их постигли”, додајући, “Амерички бициклиста Ленс Армстронг отворио је очи свету пре деценију, када је откривено да је седмоструки победник Тур де Франса користио лекове за побољшање перформанси. Био је отркивен много година након тога, захваљујући развоју технологије тестирања која је могла да открије нове лекове у нижим концентрацијама”.

Обраћајући се форуму, министар Гајић је истакао:

“Република Србија је потписница Међународне конвенције против допинга у спорту из 2005. године. Ова конвенција је, поред потписивања, и ратификована доношењем Закона о потврђивању Међународне конвенције против допинга у спорту. Значајне реформе антидопинг правила спорта одржаће нације на челу напора да се боре са све сложенијим и софистициранијим допинг окружењем. Допинг оштећује здравље спортисте, мења исход спортског такмичења и током времена поткопава укупну вредност спорта. Битно је и предузимање радњи против трећих лица која су дала забрањене супстанце, али нису директно повезана са спортистом за којег се тврди да је починио кршење антидопинг правила. Верујем да је важно да се сви заједно позабавимо темама као што су намештање утакмица, регулација спортског клађења, борба против допинга, спортски судови, развој националних комисија за спортски интегритет и уверен сам да је овај Форум право место за то” – рекао је министар Гајић.

На глобалном форуму учествовали су високи представници и спортски стручњаци из целог света. Циљ форума је био сагледавање постојећег стања спорта генерално и проналажење модуса кроз конкретне акције како би се дошло до остварења заједничких циљева и спорт као јавно добро заштитио.  На форуму су разматране најбоље праксе сарадње између земља и изградња плодоносних односа међу државама учесницама и тимовима и подржавање заједничких визија о спортским питањима, како би се текући изазови и будуће прилике решавале на начин који трансформише спорт у константно растући сектор глобалног друштва и планете. Финални закључак Глобалног министарског форума о спортским вредностима, етици и интергритету 2023. у Ријаду да су производ овог догађаја склопљена партнерства која ће помоћи да се оствари позитиван и трајан утицај на нивоу светске заједнице.

Top