Састанак министра Удовичића са специјалном изасланицом за младе Генералног секретара УН

Србија - поуздан партнер у спровођењу програма и пројеката Уједињених нација; покренута иницијатива за нове ресурсне центре за промоцију Агенде 2030 широм земље

Министар омладине и спорта Вања Удовичић данас се у Београду састао са специјалном изасланицом за младе Генералног секретара Уједињених нација Џајатмом Викраманајаке и обавио садржајан и конструктиван разговор о досадашњој успешној сарадњи и наставку учешћа Србије у програмима и пројектима УН.

Током састанка, министар Удовичић је делегацији Уједињених нација представио законске оквире и конкретне облике спровођења омладинске политике Србије, уз посебан осврт на Националну стратегију за младе за период 2015-2025, њену усклађеност са циљевима Агенде 2030 Уједињених нација за одржив развој, Фонд за младе таленте, рад Регионалне канцеларије за сарадњу младих и остале моделе којима се побољшава положај омладине и њихово учешће у друштву.

„Поносан сам што је Србија поново похваљена и препозната као поуздан партнер у спровођењу програма и пројеката за омладину Уједињених нација и Агенде 2030. Драго ми је да смо, кроз састанак са специјалном изасланицом за младе Генералног секретара, госпођом Викраманајаке, потврдили да је наша Национална стратегија за младе за период 2015-2025 у потпуности у складу са Циљевима платформе агенде одрживог развоја  – што је истакнуто и на недавно одржаном ЕКОСОК глобалном Омладинском форуму Уједињених нација у Њујорку. Овом приликом смо покренули и иницијативу да се успоставе услужни ресурсни центри широм Србије, у којима би локална омладинска удружења радила на промоцији и примени Агенде 2030. Разматрана су и пратећа практична питања за реализацију ове идеје, и предложени модели финансирања из фондова Уједињенх нација и путем конкурса нашег Министарства. Ови закључци и позитивне оцене представљају важан подстрек да наставимо посвећено да радимо на унапређењу перспективе за нашу омладину и њиховом још активнијем укључивању у друштвене токове у земљи и шире“, нагласио је министар Удовичић.

Top