Регионална канцеларија за младе – боља сарадња

Помоћница министра омладине Снежана Клашња оценила је да је предност Регионалне канцеларије за младе удруживање, размена идеја, упознавање и рад на заједничким пројектима, чиме помажу економском развоју региона у целини.

"Француско-немачка канцеларија је основана 1963. године, за кратко време их не можемо достићи, али верујемо да ћемо за наше наредне 53 године постићи и више", рекла је Клашња која очекује да канцеларија започне са радом након Париске конференције, у јулу.

Panel

Према њеним речима, њихова искуства показују колико је важно да се млади повезују, размењују искуства и праве заједничке програме и пројекте.

"Млади су снага која вуче све земље ка економском и социјалном бољитку. Имали смо неразумевања које управо овим покушавамо да превазиђемо и мислим да су млади они који то могу најбоље да ураде", навела је Клашња.

Ambasada_1

И заменици амбасадора Немачке и Фарнцуске у Србији на личном примеру потврђују корист од такве сарадње.

"Резултати се не виде у неколико месеци, чак ни неколико година. Потребно је много храбрости политичара, јака воља цивилног друштва, зато ми подржавамо радну групу за формирање такве канцеларије на Западном Балкану", рекао је Дени Дувено, заменик амбасадора Француске, док је заменик амбасадора Немачке Александар Јунг Школска додао да универзитетска размена води до тога да ти млади људи траже посао и у другим земљама.

Večera sa ministrom_1

Канцеларију за размену и сарадњу младих чиниће млади из Албаније, БиХ, Црне Горе, Македоније, Србије и Косова, а регионални центар биће у Тирани. Биће основана по угледу на Канцеларију за младе Француске и Немачке која је основана после Другог светског рата и до данас броји више од 180 стипендијских пројеката у којима је учествовало више од осам милиона младих две земље.

Top