Препорука за спортске организације поводом дана жалости

Имајући у виду ову несрећу која је потресла целу земљу, Министарство препоручује спортским организацијама да и данашња такмичења прилагоде овој трагичној ситуацији, односно да заставе спусте на пола копља и пре почетка одигравања утакмице одају пошту настрадалима минутом ћутања. Такође, сматрамо да би и емитовање забавних садржаја током одржавања спортског догађаја било непримерено.

Уколико се због оправданих и објективних околности не могу одложити већ планирана такмичења за 15. март 2015. подсећамо све спортске организације да су дужне да поштују Закон о дану жалости који прописује да се дан жалости у спортским халама, на стадионима и игралиштима обележава се спуштањем на пола јарбола или на пола копља заставе Републике Србије и застава спортских клубова, а ако је реч о спортским сусретима међународног значаја онда и спуштањем застава међународних спортских организација на пола јарбола или на пола копља.

Такође, пре почетка спортске манифестације, судија звиждуком пиштаљке означава почетак и завршетак одавања поште минутом ћутања, и прикладних порука којима се одаје пошта настрадалима у несрећи због које је проглашен дан жалости.

Поред тога, играчи, резервни играчи, тренери, судије и сви остали учесници спортске манифестације, као и присутни гледаоци (осим непокретних инвалида), дужни су да при одавању поште минутом ћутања устану и да достојанствено обележе одавање поште настрадалима у несрећи због које је проглашен дан жалости.

Top