Потписан Меморандум између Министарства спорта, просвете и здравља

У Народној Скупштини Републике Србије потписан је Меморандум између Министарства спорта, просвете и здравља. Потписници овог стратешки важног меморандума су министар спорта Зоран Гајић, министарка здравља проф др Даница Грујичић и државни секретар министарства проствете проф др Маријана Дукић Мијатовић, свечаном потписивању присуствовала је и председница Пододбора за спорт Народне Скупштине Татјана Медвед. Пре самог потписивања Меморандума присутним званицама обратио се и председник Народне Скупштине Републике Србије Владимир Орлић и истакао значај овог Меморандума чији је задатак и циљ интензивирање и унапређење наставе физичког и здравственог васпитања и здравље деце.  

Потписани Меморандум предвиђа покретање и релизацију пилот пројекта под називом „Свако дете има право да одраста здраво“ који ће стартовати 1. септембра 2023. године у одређеним јавним установама образовања и васпитања у оквиру обогаћеног једносменског рада, са скоро 3000 ученика основних и средњих школа широм Републике Србије, са обавезним здравственим систематским прегледима, односно спортским лекарским прегледима. 


Од септембра 2023. широм Србије одржаваће се и јавне трибине у форми јавних родитељских састанака на којима ће се промовисати значај физичке културе и његов утицај на здравље деце.

Пилот пројекат има задатак да припреми прелазак целог школског система на интензивирани вид наставе физичког васпитања од школске 2024/25. године и у њега ће бити укључени сви државни органи и све институције из делокруга спорта, просвете и здравља, свако са својим задатком, у складу са надлежностима.

Top