Помоћница министра Снежана Клашња на отварању националног Еразмус+ информативног дана

Помоћница министра за омладину Снежана Клашња говорила је на отварању Националног Еразмус+ информативног дана, одржаног 30. октобра у хотелу „Метропол“,  који је у оквиру Еразмус+ недеље организовала Фондација Темпус. У уводном обраћању говорили су и Ана Ланговић Милићевић, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, Матеја Норчић Штамцар, заменик шефа Делегације ЕУ у Србији и Марија Филиповић-Ожеговић, управитељ Фондације Темпус.

„Резултати организација из Србије  које су аплицирале за коришћење средстава Еразмус + програма су изузетни, а Србија је лидер у региону по броју одобрених пројеката. Од 2015-2017 одобрено је 83 пројекта у износу од 4,4 милиона евра, а у 2018 години у оквиру Омладинског прозора за западни Балкан, 24 пројекта у вредности од 2 милиона евра. Будући да смо остварили овако импозантне резултате као партнерска земља, уверена сам да ћемо остварити још боље резултате као програмска земља у свим доступним компонентама програма- омладини, спорту и образовању“, истакла је Клашња. 

Она је додала да су циљеви програма Еразмус + у оквиру омладинске компоненте уједно и циљеви Националне стратегије за младе за период од 2015. до 2025. године.

„Министарство омладине и спорта је, спроводећи  Националну стратегију за младе, само у последње две године финансијски подржало 19 пројеката усмерених на повећање мобилности младих у укупном износу од преко 10 милиона динарa  од чега је суфинансирало 10 пројеката одобрених од стране Европске комисије. Кроз Фонд за младе таленте Републике Србије за студије у инстранству стипендирано је 3864 младих талената у износу од скоро 2,9 милијарди динара. Уз образовне програме који се нуде преко програма Еразмус +ово је још један подстицај младима да се професионално усавршавају и да своја знања примењују у Србији“, закључила је Клашња.

Србија постаје програмска држава у Еразмус+ програму шеста у Европи са овим статусом а да није чланица Европске уније. Све компоненте и активности програма  доступне су од 2019 године  актерима из Србије, како би могли да наступе као носиоци пројеката, а не само као партнери другима из иностранства.

На конференцији је било преко 200 учесника, представника министарстава, удружења и  образовно-васпитних установа.

 

Top