Отворен Инфо дан о европским могућностима за младе

Министар омладине и спорта Вања Удовичић рекао је на отварању да је поносан на чињеницу да је Београд данас угостио, не само високе представнике Савета Европе, већ и више од 70 представника омладинских организација и канцеларија за младе из Србије.

"Наше министарство препознаје значај активне међународне сарадње, а све зарад даљег развоја омладинске политике, коју сматрам приоритетом у свом раду", истакао је Удовичић.

Шефица Канцеларије Савета Европе у Београду Антје Ротемунд рекла је да је Србија већ у Европи и да има разлога да буде поносна на све што је постигнуто.

Она је навела да начин на који нека земља води политику према омладини показује њен однос према младима, који би у држави, како је навела, требало да буду ресурс а не проблем.

"Ваш слоган би требало да буде ''Ништа о нама, без нас''. Дакле, ниједна одлука о младима не би требало да се доноси без вашег учешћа у томе", рекла је Антје Ротемунд и указала да Савет Европе пружа прегршт могућности за младе.

Директор Евопске омладинске фондације Жан Клод Лазаро рекао је да српска омладина показује одлучност да узме учешће у обликовању своје будућности и стварању демократије, правне државе и места за Србију у Европи.

Он је српској омладини пожелео успех на том путу и додао да могу да рачунају на подршку Евопске омладинске фондације.

Помоћница министра омладине и спорта Снежана Клашња рекла је да је то министарство већ седам година на транспарентан начин разговара са младима и подсетила да је у то време усвојен и први Закон о младима у историји Србије.

Она је навела да Србија треба да уради још много на плану информисања младих, запошљавања, њиховог учешћа у доношењу одлука, као и у обезбеђивању простора за квалитетно коришћење слободног времена.

У Палати Србија окупили су се представници организација за младе у Србији који ће се на једнодневном семинару упознати с програмима Савета Европе и могућностима за прикупљање средстава из тих фондова.

Извор: Тањуг

Top