Одржано акционо планирање у областима омладине и спорта са Португалијом

Делегацију из Португалије поздравили су државни секретари за спорт и омладину, Предраг Перуничић и Ненад Боровчанин, док су им помоћници министра са сарадницима детаљно представили реализоване активности и планове за наредни период, уједно размењујући идеје за интензивирање сарадње у будућности.

Током посете, португалска делегација била је у прилици да се састане и размени искуства са представницима Кровне организације младих Србије, Националне асоцијације практичара/ки омладинског рада и Националне асоцијације канцеларија за младе, упознајући се детаљније са радом и приоритетима омладинских мрежа у Републици Србији и представљајући португалска искуства, са посебним фокусом на каналима комуникације и сарадњи различитих актера у омладинском сектору, те подстицању активног учешћа младих у свим процесима од значаја у друштвеном животу заједнице.

_DSC2639

Такође, делегација је обишла Институт за спорт и медицину спорта у Београду и Кућу фудбала у Старој Пазови и дефинисала на који начин би се могла обезбедити размена знања и искуства у области спортске медицине, као и припреме спортиста за постизање врхунских резултата. Том приликом, посебна пажња посвећена је спортској инфраструктури, а португалска делегација упутила је позив српској страни за обилазак националног тренинг центра Жамор.

Kuca fudbala

Током посете, делегација је боравила и у просторијама Еко центар Сремски Карловци, носиоца ознаке квалитета Савета Европе, коју ће добити и Центар за младе у Лисабону, а ова посета допринела је повезивању два центра и разматрању могућности за спровођење заједничких пројеката у будућности.

IMG_20151009_133217

Португалску делегацију дочекао је и председник Скупштине општине Стара Пазова, Радоје Благојевић са сарадницима, а Надежда Хадрик представила је рад Канцеларије за младе Стара Пазова.

Последњег дана посете, два стране размениле су идеје за даљу сарадњу и направиле конкретан билатерални акциони план у областима омладине и спорта, који треба да резултира даљом разменом информација, знања и искустава, као и разменом омладинских и спортских делегација, те припремом заједничких пројеката за доступне међународне фондове.

_DSC2688

Четворочлану делегацију Института за спорт и младе Португалије, Владиног тела за координацију политика у областима спорта и омладине, чинили су Карлос Переира, члан Извршног одбора, Жорж Карваљо, директор Одељења за спорт, Жорж Орландо Киерос, директор Одељења за комуникацију и међународну сарадњу и Едуарда Маркеш, директорка регионалног центра за младе Лисабон.

Акционо планирање реализовано је на основу Протокола о сарадњи, који су Министарство омладине и спорта Републике Србије и Државни секретаријат за спорт и младе Португала потписали 23. априла 2012. године.

Top