Одржана конференцијa „Важност улоге омладинског рада у развоју и препознавању компетенција младих за запошљивост“

Конференција је окупила представнике организација чланица НАПОР, омладинске лидере и омладинске раднике, као и њихове локалне партнерске институције, са којима сарађују у спровођењу програма омладинског рада.

Испред Министарства омладине и спорта, скуп је поздравила Снежана Клашња, помоћник министра омладине и спорта Вање Удовичића, која је истакла квалитет обуке коју спроводи НАПОР и њен значај за оснаживање младих и развој њихових компетенција за запошљивост. Клашња се осврнула на тренутне процесе омладинске политике на националном нивоу, између којих је посебно истакла формирање радне групе за измене и допуне Закона о младима и најавила да ће се Министарство омладине и спорта, заједно са НАПОР-ом заговарати за дефинисање занимања омладински радник у овом документу.

На конференцији су представљени и резултати истраживања о новим услугама које подстичу запошљивост младих и улози омладинског рада у креирању таквих услуга.

„Постоји доста услуга које су младима на располагању у овој области, али је потребно њихово умрежавање, координација и боље информисање младих о могућностима које им се пружају. Омладински рад заузима значајно место у мрежи услуга за запошљивост младих, а због своје флексибилности је погодан да понуди недостајуће услуге и одговори на специфичне потребе различитих група младих“, рекла  је извршна директорка НАПОР-а Јелена Стојановић.

Конференција је представила процесе професионализације људских ресурса у омладинском раду који су спроведени током ове и прошле године и окупла представике организација чланица НАПОР који су учествовали у последњем процесу обуке и валидације.  Овај процес је обухватио 37 учесника из 21 организације чланице НАПОР који су кроз 15 пројеката у 13 општина реализовали преко 750 сати директног рада са преко 230 младих. Цео програм носи 15 ангажованих стручњака/киња који су спровели модуле обуке, као и менторство и супервизују полазника/ца.

Овај догађај био је одлична прилика да полазнике акредитоване НАПОР обуке ставимо у фокус и уручимо им сертификате о успешно завршеној обуци и валидацији.

Кроз валидацију и обуку сертификовано је укупно 22 омладинска лидера/ке и 7 омладинских радника.

napor-2016-1

Top