Одржан заједнички састанак министра спорта Зорана Гајића и председника ОКС Божидара Маљковића са српским чланом МОК-а Ненадом Лаловићем

Данас је у Министарству спорта одржан први заједнички састанак министра Зорана Гајића и председника Олимпијског комитета Србије Божидара Маљковића са чланом Извршног одбора  Међународног олимпијског комитета и чланом МОК - а, господином Ненадом Лаловићем. Састанку су присуствовали и генерални секретар ОКС Ђорђе Вишацки, државни секретар Марко Кешељ, шеф кабинета министра Јован Кнежевић и посебни саветник министра Дејан Бојовић.

На самом почетку овог конструктивног састанка Ненад Лаловић упознао је министра спорта Зорана Гајића са активностима Међународног олимпијског комитета, као и са изазовима са којима се сусрећу ова организација и међународна олимпијска породица. Такође, господин Лаловић је известио министра Гајића о свим важним појединостима у вези са организацијом Олимпијских игара у Паризу 2024. године.

„Господин Ненад Лаловић је наш најистакнутији спортски радник и један од најближих сарадника председника МОК – а, господина Томаса Баха.  Управо из тог разлога, организовали смо данас овај састанак како бисмо кроз конструктиван дијалог, дошли до нових идеја којима ћемо унапредити позицију нашег спорта у међународним оквирима. Ми ћемо и на даље остати посвећени организацији највећих спортских такмичења како бисмо нашу Србију приказали у најлепшем светлу“ – истакао је министар Гајић након састанка.

Господин Ненад Лаловић, који је и председник Светске рвачке федерације, осврнуо се на данашњи састанак изјавивши: „Разговарали смо о спортским такмичењима у Србији, о квалификацијама за Олимпијске игре и о ситуацији у међународном спорту. Светско првенство у рвању 2023. године одржаће се почетком септембра у Београду. Изузетна част је два пута узастопно бити домаћин највећег међународног такмичења у рвању. Претходно првенство прошло је у најбољем реду, показан је највиши могући квалитет организације, а рвачи Србије су на овом такмичењу остварили историјске спортске резултате“.

На састанку је договорена још ближа сарадња и координација по свим питањима која су важна за наш спорт и спортску дипломатију. Подвучена је спремност наше државе да помогне организацију највећих међународних спортских такмичења. Ово је посебно важно, имајући у виду да је ово предолимпијска година, а да ће Србија бити домаћин неколико светских првенстава одакле ће спортисти моћи да се квалификују на Олимпијске игре у Паризу 2024.

„Овај састанак је био веома драгоцен обзиром да је господин Лаловић данас један од најутицајнијих људи у свету спорта и члан Извршног одбора МОК - а. Заједно смо упознали министра спорта, господина Гајића, са свим изазовима са којима се Олимпијски покрет данас суочава. Важност олимпизма у ово време посебно долази до изражаја имајући у виду да је то платформа која промовише мир, а мир је нешто што данас недостаје у свету. Олимпијска повеља каже да спорт треба да буде независан у односу на државу и политику, али стимулише националне олимпијске комитете да имају добру сарадњу са државом у циљу побољшања спорта, а овај састанак данас је управо још један добар пример тога“ – истакао је председник ОКС Божидар Маљковић.

Top