Одржан инфо дан о Еразмус+ програму

Скуп је организован од стране Фондације Темпус – Еразмус+ канцеларије за Србију и Групе “Хајде да…”, контакт тачке за Еразмус+: Млади у акцији, уз подршку Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Министарства омладине и спорта и Делегације Европске уније у Србији. Циљ инфо дана био је да се присутнима прикажу могућности које се различитим циљним групама нуде кроз нови програм Европске уније, како би га што интензивније користили у будућности.

Поздрављајући присутне испред Министарства омладине и спорта, Снежана Клашња, помоћница министра за омладину апеловала на факултете и друге образовне установе да подрже младе и интензивирају сарадњу са њима, како би се средства из европских фондова ефикасније повлачила и улагала у даљи напредак образовне и омладинске политике наше земље. Министарство омладине и спорта наставиће да подржава обуке у циљу подизања капацитета младих и омладинских удружења за коришћење доступних фондова, додала је она. У свом излагању навела је да је од 2007. до 2013. године у омладинском пољу из средстава ЕУ одобрено 317 пројеката у вредности 5,5 милиона евра, што Србији даје позицију лидера у региону по броју одобрених пројеката. „Млади људи могу и желе, само им дајте шансу“, закључила је на крају госпођа Клашња.

Скуп су поздравили и Зорана Лужанин, помоћница министра за међународну сарадњу Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Оскар Бенедикт, заменик шефа Делегације ЕУ у Републици Србији, након чега су уследила предавања и радионице у вези са садржајем, приоритетима и детаљима самог Програма.

Најављено је да ће се у наредном периоду наставити са представљањем новог Програма широм Србије у форми информативних дана, те да су исти већ заказани у Крагујевцу, Нишу, Новом Саду и Новом Пазару.

Очекује се да ће нови програм за образовање, тренинг, омладину и спорт у периоду 2014-2020. имати више од 4 милиона директних корисника широм Европе, те да ће допринети мобилности и активизму младих, повезивању формалног, неформалног и информалног образовања, као и повезивању образовања и потреба тржишта рада, али и да ће утицати на ширење позитивних вредности у области спорта на европском нивоу.

Top