Обележавање 100 година од рођења шаховске легенде Светозара Глигорића

У Дому Војске Републике Србије уприличена је свечаност поводом обележавања 100 година од рођења Светозара Глигорића, највећег шахисте са ових простора у историји. Церемонији коју је организовао Шаховски савез Србије присуствовали су министар спорта Зоран Гајић са члановима кабинета: државни секретар Марко Кешељ, посебни саветник Дејан Бојовић и шеф кабинета Јован Кнежевић. Међу званицама ове свечаности били су и 95 – годишњи Александар Матановић легендарни шаховски велемајстор, Аркадиј Дворкович председник ФИДЕ (Међународна шаховска организација), Алиса Марић и многи други.

Након хиимне Републике Србије, свим присутнима испред ШСС обратио се Андрија Јоргић, генерални секретар Савеза, који се том приликом захвалио свим присутнима и најавио будуће планове на којима ће Савез  радити као што је отварање шаховске академије.

„Драги пријатељи шаха велико ми је задовољство што сам овде са вама поводом организовања стогодишњице Светозара Глигорића. Сећам се врло добро да је он био један од наших спортиста у оној великој Југославији који је имао велику харизму. То је скуп особина стручних и личних које све заједно чине једног човека препознатљивим, не само у његовој области, у области где се ви разумете знате његове луцидне потезе и резултате, али сви ми пацери, смо могли да препознамо његову несумњиву величину и магнет којим је он привлачио све нас да пратимо шта и како се дешава у  шаху  али да и даље наставимо  да пратимо наше легенде у  овом спорту” – рекао је министар Гајић, који је у име Владе Републике Србије примио признање ШСС.

Присутнима се обратио и великан Александар Матановић, који је најстарији живи велемајстор на свету. Плакета је уручена Аркадију Дворковичу, председнику ФИДЕ који се захвалио на сјајном гостопримству у Београду, као и НИС компанији за помоћ и подршку Савезу.

Захваљујући Светозару Глигорићу Југославију су сматрали другом велесилом у свету шаха, одмах после СССР. Учествовао је на огромном броју међународних турнира од којих је многе и освојио. Петнаест пута је био југословенски представник на олимпијади освојивши 12 медаља. Имао је и завидну новинарску каријеру, којој је девет година радног стажа провео у Борби, затим и ако спољнополитички коментатор недељника НИН, а након тога и две деценије као новинар Радио Београда.

Top