Нови Закон о спорту ступио на снагу

„Спорт мора да буде приступачнији свим грађанима Србије, а поготову деци и најмлађима. Баш због тога нови закон се у великој мери бави питањем како да олакшамо буџет родитеља. Велика је новина и то што ће здравствени прегледи за децу од шест до 14 година убудуће бити бесплатни, а родитељима ће свакако бити од помоћи то што висина чланарине за малолетнике не може да буде већа од 10% од просечне зараде на нивоу Републике Србије“, рекао је Удовичић.

Он је нагласио и да ће нови Закон о спорту заштитити младе српске спортисте јер прописује да уговори о посредовању са менаџерима могу да се закључе на највише две године.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић, Закон о спорту

„Не желим да наши спортисти, а посебно деца, постају нека врста власништва других. Уговори морају бити оверени у складу са законом, а када се закључују са децом сагласност морају дати оба родитеља -због сигурности наше деце смо и пооштрили смо критеријуме. Чврсто сам се залагао за сваку од тих ствари, јер ми је заштита деце најважнија! Исто тако смо мислили и на врхунске спортисте па је уведено и њихово обавезно осигурање за време наступа за репрезентацију“, нагласио је Удовичић.

Такође, закон прописује да ни једна организација у области спорта и то како од републике, тако и од покрајине и локала, не може да добије више од 20% од укупног буџета опредељеног за спорт, уводи се јединствени визуелни идентитет репрезентације, пооштравају санкције за недолично понашање на спортским приредбама, итд.

„Данас могу слободно да кажем да је ово закон који је донео спорт. Ово је само почетак, тек нам предстоји тежак посао и свом снагом ћу се борити да спровођењем овог закона у великој мери унапредимо систем спорта у Србији“, закључио је Удовичић.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=VqQPy9ADCUY&feature=youtu.be[/embed]
Top