Мој тим је Влада Србије

Спортисти су најбољи амбасадори Србије и заслужују пуну подршку државе. Зато позивам целокупну јавност да заједнички помогнемо нашим врхунским атлетичарима на путу до још једне победе – поручио је министар спорта и омладине Вања Удовичић.

Министар позива све грађане Србије да својим гласовима помогну Амели Терзић и Емиру Бекрићу у трци за награду „Звезда у успону“, коју Европска атлетска федерација сваке године додељује најбољим младим атлетичарима Европе. Овим интервјуом са министром и нашим прослављеним ватерполо асом „Актер“ се придружује његовом апелу да грађани дају глас Емиру и Амели до 27. септембра на „Фејсбук“ страници Европске атлетске федерације, а представници медија на сајту Међународне асоцијације спортских медија www.аипсмедиа.цом., да би забележили још један тријумф на свечаном проглашењу најбољих атлетичара 12. октобра у Талину. Удовичић, који је резултатима постигнутим у ватерполу, али и понашањем ван базена, понео симпатије у Србији, са истим благонаклоним одобравањем грађанства поздрављен је у новој, министарској улози. На врхунском спортисти је да покаже да ли ће и његов ангажман у Влади Србије бити такав.

За „Актер“ Удовичић говори о својим визијама и првим потезима које је начинио по уласку у тим у Немањиној 11.

Да ли је некада најбољи ватерполиста света дефинитивно завршио играчку каријеру?

Ватерполо је моја велика љубав, али сада је мој тим Србија, играм 100 одсто у тиму који се зове Влада Србије.

Шта ћете урадити на промоцији спорта, првенствено оних дисциплина које доносе медаље, али су њихови тимови и појединци ипак на маргинама?

То је право питање. Премало се пажње у јавности посвећује већини спортова. У фокусу су само кад направе успех, до тада их, част изузецима, нико не пита ни како су, ни да ли имају сву потребну опрему, услове за тренинг. То желим да променим. Зато сам првог дана на послу примио сестре Молдован, кајакашице. Нисам чекао полуфинале или финале на Еуробаскету, већ сам отишао да подржим наше кошаркаше на почетку такмичења, кад им је најтеже. Знам да наши спортисти тренирају и стварају резултате у готово немогућим условима. Даћу све од себе да им помогнем и да ми се у томе придруже и они који реално могу да помогну. Министарство спорта ће бити друга кућа за све наше спортисте. Један од мојих циљева је да будемо много бољи на Олимпијади 2016.

Као врхунски спортиста знате тачно шта Вас чека на месту министра за спорт. Који је по Вама круцијални проблем спорта с којим ћете се прво позабавити?

Врло добро сам упознат са проблемима у српском спорту. Али нисам прихватио министарску функцију да бих констатовао проблеме, већ да бих их решавао. За то је потребан озбиљан план рада и јасна подршка за неке неопходне, а не баш популарне потезе. Свестан сам да неће бити лако и да ће многи лобирати да се одржи статус кво, али да бисмо покренули српски спорт, поправили здравље нације, младима створили више шанси, неопходне су промене, здраве промене. Прво морамо увести систем апсолутне одговорности у расподели новца пореских обвезника у спорту. Друго, деца морају бити у фокусу деловања државе у овом ресору. Физичко васпитање мора се вратити у школе на велика врата, деца су нам крива, гојазна, са равним табанима... Морају се створити бољи услови за аматерски и рекреативни спорт. Здравље деце, односно грађана мора бити приоритет. Са конкретним планом рада ћу изаћи у наредном периоду.

Имате ли идеју како решити проблем „Партизана“ и „Црвене звезде“, и да ли је то продаја странцима о чему се увелико прича?

Добро је што се у јавности отворила и та тема. То само говори да су људи свесни проблема и да знају да је тренутни систем неодржив. Желимо да озбиљно сагледамо све моделе и да дефинишемо најбоље за „Звезду“ и „Партизан“, као и за све клубове. Сигурно је да овако више не може, време је за здраве промене. Тога су сви свесни. Грађани желе да уживају у спортским надметањима, родитељи да иду на утакмице са својом децом, управа клуба да има стабилне изворе финансирања, а држава и порески обвезници да се одговорно троши новац. Заправо, новац у спорту не сме да се троши, већ треба да се инвестира.

Каква је ваша визија ресора омладине и шта ћете ту ново донети?

Наша омладина се осећа запостављеном. Млади одлазе из својих родних места трбухом за крухом, чешто траже своју срећу и ван наше земље. Знам да се то не може преко ноћи зауставити, али наш задатак је да створимо више шанси за младе. Наравно, посао је кључна ствар. И ту очекујем велику помоћ других мојих колега у Влади. Отварање нових радних места и запошљавање младих је приоритет ове Владе. Друго, морамо појачати подршку младим талентима, али и укључити их у систем кад заврше своје студије, упослити их.

Да ли је било више треме у првом наступу за репрезентацију или у министарском тиму премијера Ивице Дачића? То су две различите ствари, ипак у оба случаја осећао сам, односно осећам велику одговорност. Али знам да грађане пре свега занимају резултати, као што навијаче занимају голови. На крају се рачуна само резултат, а не како се ми осећамо, и добро је што је тако.

Када ћете бити сигурни да је нови Владин тим испунио очекивања јавности и обећања да је прави за нову економску и европску будућност земље, или, једноставно, шта Ви очекујете да се у што краћем року промени и потврди да је Србија на добром путу?

Знам да су грађани преуморни од транзиције после толико изневерених обећања. Ипак, наш народ је свестан да су промене неопходне. Окренут је ка напред. Наша је обавеза да то пратимо. Неке тешке одлуке су већ донете. Неке нас тек чекају. Важно је да не стојимо у месту и не забијамо главу у песак. Србија је свакако на добром путу, не толико због ове Владе, већ пре свега због наших грађана, који су после свега што су преживели и даље окренути ка будућности. Без подршке јавности ни најбоља влада не може ништа да уради. А подршка је ту и биће је док год дајемо голове.

Top