Министарство спорта Републике Србије доделило стипендије спортистима за 2023.

Бити реалан у својим очекивањима и предузети кораке за побољшање својих шанси на светској спортској мапи шампиона, пут је ка успеху и остварењу циљева. Један од таквих корака је стипендија коју Министарство спорта Републике Србије сваке године додељује младим, талентованим, али и потврђеним српским спортским асовима, којим пружа подршку и препознаје врхунске младе и перспективне спортисте и у великој мери олакшава њихов пут ка спортским планетарним висинама.

Свечано потписивање уговора између Министарства спорта и спортиста одржано је у "Палати Србија" чији је домаћин био министар спорта у Влади Републике Србије Зоран Гајић.  Поред више од 400 спортиста овом чину присуствовали су министарка Дарија Кисић и министар Новица Тончев, председници и представници спортских савеза наше земље, високи званичници спорта у Србији, као и прослављени спортисти, тренери, селектори репрезентација.

“Држава Србија, Министарство спорта и наш председник Александар Вучић снажно подржавају развој спорта и неговање талената, одрастање и неговање нове генерације спортиста која ће заменити старе чему сведочи и чињеница да се број стипендираних спортиста повечава из године у годину, са задовољством вас обавештавам да ће у 2023. години Министарство спорта оборити рекорд када је број стипендиста у питању. Укупно 424 врхунских спортиста аматера из 52 национална гранска спортска савеза на основу остварених резултата из 2022. године биће стипендирано. Заслужних спортиста има 119, спортиста међународног ранга 141, док је укупан број спортиста националног ранга 164” – истиче министар спорта Зоран Гајић.

Укупна вредност додељених стипендија за које ће Министарство спорта Владе Републике Србије обезбедити неопходна средства износи 378.500.000,00 динара.

“Инвестиција показује нашу посвећеност да помогнемо нашим спортистима да испуне свој потенцијал. Година 2023. је изузетно изазовна, за многе квалификациона за Олимпијске игре у Паризу 2024. тако да знам колико ће помоћи ове стипендије. Уверен сам да ће примаоци деловати као најбољи амбасадори Србије и да ћемо видети да се застава наше земље вијори на будућим догађајима широм света. Желимо да видимо и предано радимо на томе да српски спортисти имају изврсну будућност и саморазвој који могу користити у спорту или својим животима кроз овај програм”.

Сваки спортиста док тежи изврсности у својој игри и животу кандидат је за спортску стипендију.

“У платформи великог оснаживања националног спорта један од кључних стубова је давање стипендија младим талентима, младим спортистима, али и већ потврђеним асовима. Програм спортских стипендија је амбициозан напор усмерен на развој квалификованих младих српских спортиста.  Сваке године ћемо наставити да идентификујемо таленте и подржавамо их. Леп је осећај када је напоран рад препознат и стипендија представља потврду вашег труда.  Ово је такође један од начина којим смањујемо финансијски терет на гранске савезе и клубове и на тај начин им пружамо значајну помоћ. Стипендија пружа спортистима додатно охрабрење које им је потребно. Стипендија која вам се додељује је за даљи развој ваше спортске каријере. Останите фокусирани, вредни, посвећени, храбри и предано радите на томе да будете успешни у постизању  спортских циљева, а то су освојене медаље у дресу репрезентације Србије на Олимпијским играма, Светским и Европским првенствима” – закључио је министар спорта у Влади Републике Србије Зоран Гајић.

У препуној сали “Србија” химну наше земље извео је хор Чаролија, а затим и нумеру “Бавите се спортом”.  Након говора министра Гајића стипендистима и свим присутним обратио се и председник Спортског савеза Србије Давор Штефанек, освајач златне медаље у Риу 2016. који је и сам био део овог програма стипендирања. У име стипендиста скупу се обратио прослављени српски одбојкашки репрезентативац Александар Атанасијевић истакавши да је част и привилегија данас бити спортски стипендиста у Србији и бранити боје наше земље на светском спортском небу.

Top