Министар Удовичић у посети Републици Српској

Преношење искустава из припреме правне регулативе и примера добре праксе у области спорта, додела спортске опреме ОШ “Ђура Јакшић“ и Дому за децу и омладину без родитељског старања “Рада Врањешевић” и договори о заједничким активностима у области омладинске политикe

Министар омладине и спорта Вања Удовичић данас се у Бањалуци састао са министарком породице, омладине и спорта Републике Српске Соњом Давидовић.

У отвореном и конструктивном разговору, министар Удовичић и делегација Министарства омладине и спорта Републике Србије пренели су искуства из припреме правне регулативе у области спорта и Закона о спорту из 2016. године и примере добре праксе из области развоја система спорта будући да је у току рад на Закону о спорту Републике Српске, те да је Србија препозната као пример чија законска решења и њихову примену треба следити.

“Изузетно је важно што је до новог састанка између наших Министарстава дошло тако брзо после фебруарског сусрета у Београду и што је искоришћена прилика да се продубе и додатно конкретизују разговори који су се тада водили. Разменили смо мишљења и знања по питањима стипендирања врхунских спортиста, националне категоризације спортова финансирања спорта и других системских решења у области спорта. Такође, разменили смо искуства из припреме и реализације концепта  ревитализације и изградње инфраструктуре - тренажних центара, омладинских и спортских кампова и спортско-туристичких комплекса, као и стварања услова за такмичење и припрему спортиста и њихово искоришћење у развоју понуде спортског туризма. Поделили смо и примере добре праксе у успостављању механизама за што веће учешће младих у креирању и реализацији омладинске политике“, изјавио је министар Удовичић.

Још једна од тема састанка била је и конкретизација реализације заједничких активности и пројеката у доменима омладине и спорта предвиђеним Акционим планом за 2019. годину.

“Баш као и у претходном периоду, наша сарадња је беспрекорна и желимо да се наши млади што чешће сусрећу на омладинским манифестацијама, да се темељније упознају и да размене искуства, знања и перспективе за даљи лични и каријерни развој. Припремамо се за Годишњу омладинску конференцију на јесен, повезивање младих коришћењем доступних регионалних иницијатива и европских фондова попут Фонда за западни Балкан, програма Еразмус+ и ИПА програма прекограничне сарадње, као и сарадњи спортских савеза Србије и Републике Српске путем размене стручњака и организовања стручних предавања“, додао је министар Удовичић.

Приликом посете Бањалуци дoдељена је спортска опрема Основној школи “Ђура Јакшић“ и Дому за децу и омладину без родитељског старања “Рада Врањешевић”.

Top