Министар Удовичић се састао са министром Касапоглуом и делегацијом Турске

Обострано констатована досадашња успешна сарадња у области омладине и спорта и разматран планови о њеном даљем интензивирању и продубљивању – током састанка у Београду

Министар омладине и спорта Вања Удовичић састао се у Београду са делегацијом Републике Турске предвођене министром омладине и спорта Мехметом Мухаремом Касапоглуом, и том приликом водио садржајан и отворен разговор о плановима за интензивирање и продубљивање сарадње у ресорним областима, у складу са билатералним споразумом потписаним у августу 2017. године.

Уз обострану констатацију да је сарадња двеју држава до сада била веома успешна, те да су контакти два министарства редовни и корисни, изнети су конкретни предлози како да се она подигне на још виши ниво, уз директни допринос спортских савеза – чији представници су узели учешће у састанку.

“Иузуетно ми је драго да смо имали прилику да одржимо садржајан и конструктиван састанак са министром Касапоглуом и члановима делегације Републике Турске. Њихова посета је гест уважавања свега што смо у протеклом периоду постигли у раду на развоју система спорта у Србији, врхунских резултата које наши спортски асови редовно остварују на најважнијим међународним такмичењима – и веровања у још шире остварење наше билатералне сарадње и у будућности. Сарадња са тако важном земљом у свету спорта као што је Турска представља битан подстицај свим нашим спортским посленицима да наставе са усавршавањем у својим стручним и делатним областима, прошире комуникацију и поспеше процес стицања нових знања широм региона и света – и стичу афирмацију кроз своје деловање на међународној сцени. Србија и Турска су се показале као поуздани партнери – који своје односе граде кроз заједничке успехе и позитивне резултате у бројним спортовима попут ватерпола, атлетике, рукомета, фудбала, одбојке и других,“ рекао је министар Удовичић, и наставио:

“Обострана жеља нам је да наставимо са разменом стручњака и знања, извођењем заједичних припремних циклуса и посебних тренинга на редовној основи и пред велика такмичења, коришћења спортских капацитета и повољних временских услова - и друге облике сарадње којима ћемо унапредити систем спорта у нашим земљама и пружити нове могућности спортистима. Посебно интересантна област развоја наших односа је и промоција спортског туризма за наше грађане, традиционално велике поклонике спорта којима ћемо, поред присуства на међународним спортским манифестацијама које обе земље приређују на највишем нивоу – омогућити да уживају у изузетном гостопримству и бројним другим благодетима наших земаља!“ истакао је министар Удовичић.

Тема од посебне важности којом су се министри Удовичић и Касапоглу бавили била је и даљи развој сарадње у области омладине.

“Основни циљ даљег напретка наше сарадње у овој важној области је да омогућимо младима обе земље нове прилике и начине за даљи развој њихове личне и професионалне перспективе, а на билатералном плану - међусобно зближавање кроз бројне квалитетне програме, садржаје и активности. Због тога смо се сагласили да, пре свега, поспешимо размену експерата и представника цивилног сектора, као и преношење знања и искустава у смислу побољшања праксе омладинског предузетништва, неформалног образовања, партиципације и волонтеризма младих, осмишљавања квалитетног слободног времена и социјалне инклузије. С обзиром на то да је Нови Сад проглашен Европском престоницом младих за 2019, позвали смо младе из Турске да буду наши гости на неким од бројних догађаја посвећених младима. Такође смо разговарали и о предностима коришћења Еразмус'+ програма и шансама које они стварају за наше младе, узевши у обзир да је Турска програмска држава. Желео бих да се захвалим свом колеги министру Касапоглуу, као и целој дезлегацији Турске, на изузетно конструктивном приступу, и унапред се радујем даљим заједничким пројектима и међусобној подршци“, закључио је министар Удовичић.

Top