Министар Удовичић састао се са председником Међународне федерације за школски спорт

Министар омладине и спорта Вања Удовичић сусрео се данас са представницима Међународне федерације за школски спорт (ISF), председником Лораном Петринком и генералним секретаром Федерације Хрвојем Чустоњом, који бораве у Србији поводом Генералне скупштине на којој ће бити изабран нови потпредседник Међународне федерације за школски спорт.

Сусрету је присуствовао и Жељко Танасковић, председник Савеза за школски спорт Републике Србије, који ове године слави значајан јубилеј – 50 година постојања.

Захваливши се на посети представницима Федерације и примљеном признању за значајан допринос школском спорту, министар Удовичић је нагласио да је један од кључних циљева Министарства управо мотивација деце да уђу у систем школског спорта и да се као такав још више развија кроз бројна школска и међународна такмичења: „Признање да је наш вишегодишњи рад у области школског спорта успешан стигло је од Међународне федерације за школски спорт, која је препознала наш труд и залагање и омогућила нам да организујемо и низ међународних школских такмичења у протеклих неколико година.

Први пут у историји, Србија је била домаћин школских међународних такмичења у разним спортовима. Били смо домаћини Светског школског првенства у одбојци 2016. године, две године касније Србија је добила домаћинство Светског школског првенства у кошарци 3x3, док смо 2019. у Београду угостили младе фудбалере на Светском школском првенству у фудбалу.

На сва три првенства оборили смо рекорде у броју такмичара. Потврда да смо били добри домаћини и да смо добри организатори је добијање још једног домаћинства, Светског школског првенства у рукомету 2020. године. У плану су и друге спортске манифестације намењене младим спортистима“.

Високи званичници су разговарали и о реализацији прве Школаријаде 2021, за децу која похађају основну школу, што је српски идејни пројекат. Исте године у Србији ће бити одржано и Светско првенство у Оријентирингу.

 

Top