Министар Удовичић остварио бројне билатералне састанке на 8. ЕКОСОК форуму у Њујорку

Бројни садржајни и корисни састанци делегације Србије са ресорним министрима из целог света током првог дана у седишту Уједињених нација на 8. форуму ЕКОСОК; учесник конференције и организација ОПЕНС из Новог Сада - Европске престонице младих 2019.

Министар омладине и спорта Вања Удовичић присуствовао је конференцији првог дана 8. међународног ЕКОСОК (ECOSOC) форума младих у седишту УН у Њујорку и одржао низ садржајних и конструктивних билатералних састанака са представницима ресорних министарстава и стручњацима из целог света. Овогодишњи ЕКОСОК форум младих одржава се под слоганом „Млади: Оснажени, укључени и једнаки” и посвећен је улози младих у остваривању Циљева одрживог развоја (смањењу сиромаштва, последица климатских промена и неједнакости међу људима.

Министар Удовичић се сусрео са председницом Генералне скупштине УН Маријом Фернандом Еспиносом, председником Федералне агенције за младе Русијe Александром Бугајевим, државном министарком културе, друштвене заједнице и омладине Сингапура Сим Ан, министром омладине и спорта Азербејџана Азадом Рахимовим, министарком омладине Уједињених Арапских Емирата Шамом ал Мазруи, као и званичницима Парагваја, Доминиканске Републике, Сијера Леонеа и Либерије – том приликом разговарао је о улози Србије и њене омладине у остваривању Циљева одрживог развоја, продубљивању односа између земаља кроз још делотворније спровођење постојећих разматрању и закључивању нових Меморандума о сарадњи у областима омладине и спорта, уз размену знања и искустава добре праксе из ресорних области.

“Веома сам срећан што сам се из прве руке уверио да је Србија поштована као активни учесник Форума и као земља која ради посвећено на побољшању положај младих и њиховом значајнијем укључивању у друштвене токове. Форум у потпуности испуњава своју мисију и драго ми је што сам имао прилику да разговарам са бројним колегама и стручњацима, да разменимо искуства и да установимо тачке на основу којих ћемо градити још чвршћу сарадњу, превасходно кроз Меморандуме о сарадњи у областима омладине и спорта“, изјавио је министар Удовичић.

“Поносан сам на чињеницу да нашу земљу у Њујорку представљају и млади из организације ОПЕНС у име града Новог Сада, европске престонице младих за ову годину. Са поносом констатујем и да је Србија међу првима формирала тело за спровођење Циљева одрживог развоја (познати и као Агенда 2030) - и у сарадњи са Популационом фондом Уједињених нација организовала националну конференцију о циљевима одрживог развоја под називом 'Где су млади у Агенди 2030?' Млади јесу и биће кључни носилац позитивних друштвених промена којима заједнички стремимо,“ истакао је министар Удовичић.

У уторак је на програму и званично обраћање министра Удовичића свим члановима скупа у оквиру округлог стола форума под називом „Инвестиције у развој омладине – финансирање и други начини имплементације“.

 

Top