Министар Удовичић на ЕУ омладинској конференцији у Бечу

Делегација Министарства омладине и спорта коју предводи министар Вања Удовичић борави у Аустрији 3. септембра, на позив аустријске министарке за жене, породице и младе Јулиане Богнер Штраус. Министар Удовичић, државни секретар Дарко Станић и помоћница министра Снежана Клашња учествују на ЕУ омладинској конференцији чији је домаћин Аустрија која тренутно председава Саветом Европске уније.

ЕУ омладинска конференција у Бечу је последња конференција за време трио председавања Саветом ЕУ (Естонија-Бугарска-Аустрија) у склопу Шестог циклуса структурираног дијалога под називом „Млади у Европи: шта даље”. Фокус ове конференције, која окупља преко 250 младих и доносилаца одлука из више од 30 европских држава, је да истражи на који начин се 11 Циљева младих могу реализовати, полазећи од Циљева младих као главног исхода ЕУ конференције у Софији из априла ове године.

На конференцији, током дијалога, министар Удовичић је био домаћин једног округлог стола и са учесницима скупа разговарао о потенцијалним механизмима и могућностима остваривања Циљева младих који се препознају као погодан оквир за усмеравање мера, политика и програма за младе на свим нивоима. Ово је потпуна новина у односу на раније концепте конференција. Организовање дијалога између европских министара омладине и омладинских делегата учесника ЕУ конференције је пример структуираног дијалога са младима односно прилика да се кроз непосредну размену искустава и мишљења дође до заједничких предлога механизама за спровођење Циљева младих.

„Циљеви младих су смернице ка којима сви треба да се руководимо у раду  приликом креирања и спровођења докумената на свим нивоима. Они претстављају заједничке приоритете младих. У Србији ћемо се трудити, да и даље као и до сада, у сарадњи са нашим кључним партнерима у омладинском сектору Кровном организацијом младих Србије, Националном асоцијацијом практичара/ки омладинског рада, Националном асоцијацијом канцеларија за младе и осталим удружењима и савезима и младима исте спроводимо у дело кроз програме и активности које заједно спроводимо на националном и локалном нивоу.“, рекао је Удовичић.

Министар је нагласио да једна посебна специфичност коју у Србији развијамо, а Министарство подржава, јесу канцеларије за младе. У Србији данас од 170, 135 општина има активну канцеларију за младе. Канцеларија за младе је спона између локалних власти и младих, сервис који на локалном нивоу нуди младима бројне услуге у смислу неформалног образовања, квалитетног провођења слободног времена, волонтирања,  информације и директну комуникацију са доносиоцима  одлука у овој области. Циљ рада канцеларија за младе јесте управо остваривање  Циљева младих.

Министар Удовичић је у сусрету са домаћином, аустријском министарком за жене, породицу и младе    Јулијаном Богнер Штраус, разговарао о могућностима унапређења односа две државе у областима омладине и спорта кроз спровођење Програма сарадње у области културе, науке, омладине, права жена и спорта између Републике Србије и Републике Аустрије за период 2015‒2019. године. Током разговора наша делегација је упутила позив аустријској министарки да посети нашу земљу.

Поред непосредног дијалога са младима министар Удовичић је имао сусрет и са Европским комесаром за образовање, културу, младе и спорт Тибором Наврачичем, са којим је разговарао о учешћу Србије у Еразмус+ програму, с обзиром на до сада остварен успех и очекивања да до краја године Србија постане пуноправни члан Еразмус+ програма.

Током боравка, министар Удовичић је имао прилику да о истим темама размени искуства и ставове са колегама министрима из  Норвешке, Бугарске, Ирске, Румуније, Белгије и Малте, али и програмских држава Еразмус+ ЕУ програма.

Top