Министар Удовичић на 8. ЕКОСОК форуму младих у Њујорку

Бројни билатерални састанци, разговори о Меморандумима о сарадњи у областима омладине и спорта и званично обраћање свим члановима скупа – само део садржајне агенде делегације Србије на највећем међународном форуму младих

Министар омладине и спорта Вања Удовичић предводиће делегацију Републике Србије на 8. међународном ЕКОСОК (ECOSOC) форуму младих, која се 8. и 9. априла одржава у седишту Уједињених нација у Њујорку, САД. Учесници Форума су министри задужени за младе држава чланица УН и други високи званичници држава чланица, представници омладинских организација, цивилног друштва, националних омладинских кровних савеза, приватног сектора, представници сталних мисија држава чланица, омладински делегати и представници регионалних и других мултилатералних организација, УН агенција, програма и фондова. Током ове водеће светске манифестације – која се ове године одржава под слоганом „Оснажени, укључени и једнаки“, Министар Удовичић ће обавити низ конструктивних билатералних састанака са представницима ресорних Министарстава и стручњацима из целог света, разматрати спровођење активности из постојећих 35 и потписивање нових Меморандума о сарадњи у области омладине и спорта са пријатељским државама и разменити искуства, мишљења и примере добре праксе важне за реализацију  односне агенде Министарства. Од посебног значаја ће бити и обраћање министра Удовичића свим члановима скупа у оквиру округлог стола форума под називом „Инвестиције у развој омладине – финансирање и други начини имплементације“ о укључивању омладине у спровођење циљева одрживог развоја.

Република Србија годинама уназад ради системски на развоју, унапређивању и спровођењу омладинске политике са циљем побољшања квалитета живота младих и њиховог активног учешћа у друштву кроз рад савета, савеза, удружења и локалних канцеларија за младе - уз стварање услова за бољу запошљивост и самозапошљивост младих као највећи приоритет Владе и министарства. Националном стратегијом за младе за период од 2015. до 2025. године и Законом о младима, који су донети уз активно учешће младих и органа надлежних за младе,  дефинисан је међусобни  однос државе и младих у области развоја и спровођења омладинске политике. Спровођењем пројеката и програма из различитих области омладинске и других стратешких докумената Републике Србије уједно се остварују и циљеве Агенде 2030 и стратегије за младе из програма Уједињених нација.

„Поносан сам што ће Србија и ове године имати истакнуто место и глас међу преко 500 представника омладинских организација и држава чланица УН на највећем светском форуму који афирмише улогу младих као незаобилазних партнера у остваривању глобалних циљева одрживог развоја. Главни циљ овог стручног скупа је створити разумевање, подстицај и што боље услове како би се млади активно укључили у реализацију  даљег развоја  инклузивног и квалитетног образовања, одрживог економског раста, запослености и достојанственог рада за све, смањења неједнакости, борбе против климатских промена и изградње мирољубивог, инклузивног друштва и ефикасних институција,“ истакао је министар Удовичић.

„Као и током претходна три заседања, и овај форум ће пружити прилику да представимо изузетне резултате које је наша земља постигла у домену унапређења омладинске политике – по чему смо на претходним скуповима истицани као пример успеха и добре праксе, и позивани од стране других држава да кроз сарадњу на свим нивоима пренесемо наша позитивна искуства из ове области. Чињеница да Србија сада има 35 потписаних Меморандума о сарадњи у областима омладине и спорта – и да ће их бити још више у блиској будућности – сведочи о томе колико се цени наш ради и пример, и колика је потреба држава света да активно сарађују на овим темама од кључне важности за будућност човечанства.“

„Од 2017. године, Србија реализује пројекат ,,Омладински делегат у УН“, путем којег су и наши млади активно укључени у дискусије и договоре о спровођењу Циљева одрживог развоја до 2030. године на глобалном нивоу. Наша земља и млади су дали велики допринос успостављању Регионалне канцеларије за сарадњу младих и унапређењу интеркултуралног дијалога, активизма, социјалне укључености и мобилности младих на простору западног Балкана. Посебно смо поносни именовањем Новог Сада за Европску престоницу младих 2019. и престоницу културе 2021. године – престижне титуле које заслужено афирмишу Србију као важан светски центар за младе, што ће такође бити званично представљено током наступа делегата наше земље на форуму. Будућност наше планете почива на младима, и сигуран сам да ће све што је Србија учинила у њиховом оспособљавању и омогућавању да преузму ову важну улогу бити примљено са изузетном пажњом, похвалама и предлозима са ширу сарадњу на највишем светском нивоу!““ закључио је министар Удовичић.

 

 

Top