Министар Удовичић доделио стипендије студентима и спортистима

У Београду данас додељено 1003 стипендија студентима и спортистима

Министар омладине и спорта Вања Удовичић доделио је данас у Комбанк дворани уговоре о стипендирању врхунским спортистима и стипендистима Фонда за младе таленте са Универзитета у Београду, Универзитета уметности у Београду, Универзитета одбране и Криминалистичко-полицијске академије у Београду.

Од 2014. године Фонд за младе таленте Републике Србије „Доситеја“ доделио је 3.514 стипендија студентима завршне године основних и мастер академских студија на високошколским установама чији је оснивач Република Србија, а које имају седиште у Београду.

Уз честитке младим студентима и спортистима, министар је истакао да су стипендије један од најважнијих показатеља старања државе о младима.

“Поносни смо што улажемо у наше младе – нашу најсветлију садашњост и будућност! У данашњем свету знање је моћ, и зато путем стипендија које смо данас доделили настојимо да омогућимо што већем броју младих да стичу разноврсна знања како би били још конкурентнији на тржишту рада, као и да се додатно стручно усавршавају и развијају као личности које ће постати носећи стуб нашег друштва. И ове године смо повећали број стипендија за студије у Републици Србији на садашњих 1.360; таквим одлукама желимо да покажемо да држава брине о младим талентима и успешним спортистима – и тиме правилно и правовремено улаже у своју будућност“, изјавио је министар Удовичић.

У претходних пет година, на иницијативу министра омладине и спорта који је уједно и председника Фонда, повећан је број стипендиста који студирају у Републици Србији са 1.000 на 1.360, а износ стипендија са 25.000 на 30.000 динара. По Конкурсу за стипендирање најбољих студената за школску 2018/19. годину, Фонд је доделио 588 стипендија студентима са високошколских установа са седиштем у Београду.

“Желео бих овом приликом да поновим да стипендије имају практичан значај за сваког појединца који их заслужи, али шаљу и једну ширу, још важнију поруку нашем друштву – а то је да се у Србији цене и вреднују знање и марљив рад, као и да ће посвећеност правим циљевима увек бити адекватно награђена“, нагласио је он.

„Када сам добио позив да учествујем на данашњем догађају, размишљао сам како одабрати адекватну композицију. Искушење, дело које сам са својим колегама прво извео указује да је школовање непрестана борба у којој само они истрајни и упорни остају на правом путу и остварују своје снове. У захвалност Министарству омладине и спорта - које нам путем разних стипендија омогућава да наша страст, доследност и жеља за напретком буде стимулисана и да се никада не угаси она ватра у нама која би требало да нас води кроз живот – посветили смо завршни танго нашег наступа.“, рекао је Никола Пековић, стипендиста Фонда за младе таленте.

Министарство омладине и спорта додељује и стипендије за спортско усавршавање врхунским спортистима аматерима, у три категорије. У периоду од 2016. до 2019. додељено је 1673 спортских стипендија. Ове године, за носиоце спортских стипендија Министарства предложено је укупно 415 спортиста из 56 националних гранских спортских савеза на основу остварених резултата у прошлој години.

Захваљујући редовном финансирању и омогућавању адекватних припрема и учешћа на такмичењима министарство је обезбедило услове нашим спортистима који су у периоду од 2014. до 2018. године освојили рекордни боја медаља – више од 4.000, од чега 183 у олимпијским и параолимпијским спортовима.

„Користим прилику да се захвалим држави Србији, Министарству  омладине и спорта у моје лично име и у име свих нас који имамо част и привилегију да будемо стипендисти Министарства омладине и спорта Републике Србије. Подршка министарства у виду стипендије нам омогућава да будемо растерећени и да сву снагу усмеримо на постизање врхунских резултата!“ у својој захвалници у име спортских стипендиста је изјавио Страхиња Јованчевић, врхунски спортиста, атлетичар.

"Одувек смо били земља спорта и наша је обавеза да ту традицију наставимо да негујемо како бисмо заједно остваривали врхунске резултате, али и промовисали спорт међу свим генерацијама као најефектнији начин за вођење здравог живота. Са поносом желим да напоменем да је Министарство у најкраћем року исплаћивало награде за све освојене медаље, национална признања, стипендије и програме националних савеза, што ћемо чинити и убудуће", закључио је министар Удовичић.

Top