Министар Гајић: „Драго ми је да слику љубави према спорту видим и на најсевернијој тачки Србије“

Најсевернија кота Србије, Нови Кнежевац и место Банатско Аранђелово, затим и Општина Кикинда били су домаћини министру спорта у Влади Републике Србије Зорану Гајићу, држаном секретару Марку Кешељу и посебном саветнику Дејану Бојовићу.

Општина севернобанатског округа, данашњи Нови Кнежевац, која датира са почетка петог миленијума п.н.е. када је ова територија припадала Керешкој неолитској култури, налазила се на путу различитих и бројних народа, као што су: Сармати, Гепиди, Хуни, Авари, Словени, Бугари, Мађари, Монголи и Турци. Кроз векове мењала је структуру становништва, власнике, територијалну припадност, али одувек је било место богато ораницама, вредним људима који су увек радили на просперитету и гледали у будућност борећи се за слободу. Данас, Нови Кнежевац саткан је од седам села, међу којима је и Банатско Аранђелово у коме је делегација Министарства спорта Републике Србије посетила ФК “Славија” и ОШ “Јован Јовановић Змај”. 

Министра, државног и покрајинског секретара у просторијама фудбалског клуба “Славија” дочекали су: председник општине Радован Уверић, заменик председника општине Дејан Јанчић, члан већа за спорт Недељко Кришанов, члан већа Боса Перкучин, члан већа Зоран Пустињак, председник ФК „Славија“  Раде Гојковић и тренер Сава Зидаров. ФК „Славија“ основан је 1932. године и тренутно има 52 регистрована члана, од којих 27 сениора и 25 кадета. Клуб се такмичи у Потиској међуопштинској лиги.

Испред ОШ “Јован Јовановић Змај” државним спортским званичницима обратио се директор школе Зоран Карановић. Школа у Банатском Аранђелову је истурено одељење школе чије је седиште у Новом Кнежевцу и носилац је четири златне медаље и једне сребрне на Новосадском сајму у области оцене квалитета образовно васпитних установа. Настава се одвија на српском и мађарском језику.

„Инспирише стање на терену које одсликавају две страсти људи из Новог Кнежевца, а то су спорт и образовање младих људи. И ова Општина живи и воли спорт, што је карактеристика људи из целе наше земље. Било да смо спортисти високих перформанси, садашњи или амбициозни професионалци у спортском менаџменту или једноставно волимо да гледамо утакмицу, спорт игра велику улогу у многим животима људи широм Србије. У последњих десет година спорт је у великој развојној офанзиви у нашој земљи. Пре свега захваљујући великој подршци коју спорт у Србији има од председника Александра Вучића који воли, цени и верује у наше спотисте и све оно што они раде и својим тријумфима широм меридијана чине нас поносним и срећним. А разлози зашто смо толико укључени у спорт су очигледни – друштвене везе, вежбање, страст, такмичење. Драго ми је да ову слику љубави према спорту видим и на најсевернијој тачки Србије” – објашњава министар Гајић који је за потребе спортској развоја деце у школи у Банатском Аранђелову поклонио вредне сетове спортске опреме.

Кикинда град и административни центар Севернобанатског округа, богат налазиштима нафте и гаса, глине високог квалитета, културним манифестацијама са вишедеценијском историјом, током последње декаде напорно радила како би осигурало постојање друштвене кохезије у спорту.

“Спорт нас све уједињује. Спорт омогућава повезивање међу људима. Мултикултурални град Кикинда има за циљ укљученост и јединство, подржава вредности напорног рада, дисциплине, лојалности и одлучности – што се све реафирмише у спорту. Прогрес је константан, што и јесте један од задатака, увек има пуно тога новог да се уради и дода, али важно је постоји континуитет и воља да развојем и изградњом боље будућности И у овој области друштвеног живота грађана” – истакао је министар Гајић.

Прво место посете делегације Министарства спорта у Кикинди била је ОШ “Вук Караџић” где су министра Гајића, државног секретара Кешеља, покрајинског секретара и посебног саветника дочекали: градоначелник Никола Лукач, члан већа за спорт Драган Пецарски, председник спортског савеза Кикинде Јелена Чуданов, члан већа за образовање Валентина Мицковски, председник школског савеза Марко Терзин, директор Дома ученика Љубомир Васичин и директор школе Иван Пантелић. Школа је основана 1950. године и заштићена је као споменик културе.

Уследио је одлазак у женски одбојкашки клуб ГЖОК “Кикинда 0230” ГЖОК који има око 400 чланова и 12 тренера, који свакодневно раде са децом. Такмиче се у свим млађим категоријама: предпионирке, пионирке, кадеткиње и јуниорке. Такмиче се у Другој савезној лиги, групе Север. Генерални секретар клуба Тамара Радулић и тренер Игор Голијан упознали су министра Гајића и чланове делегације са радом клуба, плановима и резултатима које су поставили себи у будућности.

У Кикинди, као и у Новом Кнежевцу делегација спорта највишег спортског тела у нашој земљи донирала је вредну спортску опрему и реквизите.

Top