Међународни дан младих

Генерална скупштина УН прихватила је 1999. године препоруку Светске конференције министара задужених за омладину да се 12. август прогласи за Међународни дан младих а овогодишња тема на глобалном нивоу је „Безбедни простори за младе“ (Safe spaces for youth).

Препознајући посебну и важну улогу младих у друштву, Министарство омладине и спорта својим радом је показало како је за нас ДАН МЛАДИХ сваки дан, и управо зато настављамо да радимо на стварању услова за квалитетнији живот младих у Србији. Својим активностима из дана у дан доказујемо да мислимо на младе свих 365 дана у години, и да ћемо наставити да систематски и континуирано улажемо у њихов развој. 

Као приоритетни стратешки циљ у раду са младима, који се односи на повећање запослености, Министарство омладине и спорта финансирало је 136 пројеката кроз које је посао добило или је самозапослено преко 1.000 младих, стручну праксу обавило преко 1.600 младих, 14.000 њих побољшало је вештине и компетенције које су неопходне на тржишту рада, а улагањем 276 милиона динара, отворено је и 10 пословних инкубатора.

Уз помоћ министарства у Србији тренутно ради 135 активних канцеларија за младе, а кроз пројекте за опремање и изградњу 48 теретана на отвореном-малих спортских терена и 49 омладинских клубова, створени су услови за квалитетно провођење слободног  времена, развијање здравих стилова живота, активно учешће младих у друштву, коришћење и креирање културних садржаја, неформално образовање и информисање прилагођено потребама младих.

У периоду од 2014. године до данас, Министарство омладине и спорта финансијски је подржало 547 пројеката удружења и јединица локалне самоуправе у вредности од скоро 840 милиона динара. Резултат ових активности је смањење стопе незапосленост за више од 10 одсто у периоду од 2014. до 2017. године и повећање броја младих предузетника за 2.530 у односу на 2015. годину

Фонд за младе таленте Републике Србије са 6,7 милијарди динара стипендирао је и наградио преко 24.400 ученика и студената, а у циљу реализације стручних пракси и запослења у Србији, склопљени су бројни споразуми са најуспешнијим компанијама које послују у нашој земљи. Путем бројних активности Министрарства у овој области, запослило се или самозапослило 1833 младих, док их је 25.776 прошло је разне обуке.

Ови и још пуно других резултата на најбољи начин показују да Министарство омладине и спорта успешно ради и радиће на томе да младима створи услове у којима они неће осетити потребу да напусте Србију, већ да управо овде раде, оснивају породице, остваре сопствене потенцијале и снове, пружајући себи, својој породици и својим најближима све оно што је потребно младој особи у савременом свету.

Top