Клашња: До следеће конференције земаља западног Балкана споразум о Регионалној канцеларији за сарадњу младих

Отварајући скуп, помоћник министра омладине и спорта Снежања Клашња је изјавија да су млади људи први и најзначајнији носиоци промена и то сада у овом тренутку, и да очекује да ће управо млади дати свој допринос развоју ове Канцеларије како би се инкорпорирале идеје младих али и изазови са којима се суочавају.

Обраћајући се медијима, она је подсетила да је процес оснивања Канцеларије, тзв. Берлински процес започет још 2014. године на Самиту лидера западног Балкана, и додала како је Радна група која је радила на припреми, а која је састављена од представника институција надлежних за питања младих и представника омладинског сектора,  стигла до предлога њеног статута, смерница и свих докумената који су неопходни за њено оснивање, и изразила очекивање да ће до наредног самита лидера земаља Западног Балкана у Паризу 4. јула бити припремљен и споразум.

Према њеним речима, без заједничког деловања свих актера, владиног и невладиног сектора, као и самих младих, нема трајног мира и стабилности на Западном Балкану. Она сматра да управо млади имају кључну улогу у овим процесима, јер без њиховог активног учешћа нема друштвеног развоја, а самим тим ни квалитетнијег живота не само у нашој регији, већ и у целом свету.

Ђуро Блануша, који је недавно у Тирани учествовао на другом састанку Радне групе као представник Министарства омладине и спорта, додао је да је политичка подршка била важан предуслов у формализовању ове иницицијативе, али да свакако не смемо превидети ни огроман допринос цивилног сектора у креирању предлога.

Френк Моравиц из Француско­-немачке канцеларије за младе је обративши се присутнима истакао најважније елементе који морају да буду део ове иницијативе, а то су већ научене лекције које треба да пренесемо на контекст RYCO-­а.

Као неке од најважнијих лекција издвојио је контекст евро­интеграција, интеркултурално учење и учење историје, како би се што боље разумела друга страна те подршка цивилном друштву.

“Основна улога мандата RYCO је пружање подршке пројектима за младе и јачање капацитета младих у региону оквиру тема којима ће се бавити Канцеларија као што су помирење, суочавање са прошлошћу, партиципација и активизам младих, интеркултурална размена и учење“, закључила  је Марија Булат, генерална секретарка КОМС­а.

Top