Још једно место за врхунски и рекреативни спорт у Србији - Новоотворени комплекс вештачких стена на Кошутњаку јединствен у овом делу Европе

Министар омладине и спорта Вања Удовичић отворио је данас комплекс вештачких стена на Кошутњаку и учествовао на јавном часу и промоцији спортског пењања. Комплекс вештачких стена на Кошутњаку  чине две стене, такозвана Boulder стена, дужине 35 метара и друга предвиђена за тежинско, брзинско и рекреативно пењање. Комплекс је изграђен с циљем да промовише и развија нову олимпијску дисциплину, буде идеално место за рекреацију, али и да конкурише за домаћинство међународних такмичења у спортском пењању и организовање припрема спортиста из наше земље и иностранства. 

„Србија може да се похвали још једним новим спортским објектом, јединственим у овом делу Европе, који ће омогућити да промовишемо нову олимпијску дисциплину нашој деци и пружимо врхунске услове за тренинг и такмичења спортских пењача. Наш циљ остаје исти, а то је да континуирано улажемо у спортску инфраструктуру, чиме спортистима стварамо најбоље услове за тренинг, а нашу децу мотивишемо да се свакодневно баве физичком активношћу. Данас смо били у прилици да видимо демонстрацију тренинга професионалних пењача али и најмлађе како, уз надзор инструктора, успешно савладавају препреке и долазе до врха. Очекујем да ће у будућности овде бити још једна база за стварање шампиона и освајање медаља, али и омиљено место свим рекреативцима који радо долазе на Кошутњак”, изјавио је министар Вања Удовичић.

Објекат је изградио Завод за спорт и медицину спорта Републике Србије, уз помоћ Министарства омладине и спорта, по стандардима Међународне пењачке федерације (ИФСЦ) и испуњава услове за све три дисциплине спортског пењања: тежинско пењање, брзинско пењање и болдер. Спортско пењање на вештачкој стени је нови олимпијски спорт, који стиче све већу популарност широм света, а Србија се, од данас, може похвалити јединственим комплексом за промоцију тог спорта у региону.

Top