Градоначелник Шапић: "Спасовдан слава свих Београђана"!

Спасовдан, празник Вазнесења Господњег један је од десет празника посвећених Христу, стара заветна слава симболично указује на уздизање – вазнесење града из пепела и неуништиву наду и веру у будућност. На Вазнесње 1349. године донет је чувени Душанов законик, деспот Стефан Лазаревић 1403. године на овај празник даје Београду статус престонице, у част обнове и напретка Београд је као своју славу узео Вазнесење Господње.

 620. година касније Спасован се у Београда прославља као крсна слава Града, прати је и литија која је својеврсни ход молитви, радости, мира и љубави, свега онога од чега је саткана православна вера и хришћанство. Градоначелник Београда Александар Шапић данас је у Старом двору био домаћин свечаног пријема поводом градске славе Вазнесења Господњег – Спасовдана, а пријему су присуствовали и министар спорта у Влади Републике Србије Зоран Гајић, државни секретар Марко Кешељ, шеф кабинета Јован Кнежевић и посебни саветник Дејан Бојовић.

Традиција ломљења славског колача после петнаест година враћена је у Стари двор, где се градоначелник Београда Александар Шапић заједно са српским патријархом Порфиријем обратио званицама на пријему поводом градске славе – Спасовдана. Градоначелник, који је овогодишњи домаћин славе, истакао је да је Спасовдан слава свих Београђана.

Top