Државни секретар Дарко Станић са младима у Ваљеву

Поводом обележавања Међународног дана младих у Републици Србији, државни секретар Дарко Станић свечано је отворио канцеларију за младе града Ваљева.

„Главни циљ формирања локалних канцеларија за младе стварање услова у локалним срединама за квалитетнији живот младих људи и њихово активно учешће у друштву. Младима је неопходна подршка, а то им пружају канцеларије за младе. Системска, организована и стална подршка младима значи квалитетну будућност државе Србије, њену стабилност и  даљи економски развој“, рекао je државни секретар Станић.

Државни секретар је такође истакао позитиван тренд који је Министарство омладине и спорта последњих година постигло у непосредној сарадњи са младима, државним институцијама и партнерима, на пољу смањења незапослености младих, јачању регионалне омладинске сарадње и партиципације младих кроз међународне волонтерске кампове.

Уз помоћ министарства у Србији тренутно ради 135 активних канцеларија за младе, а кроз пројекте за опремање и изградњу 48 теретана на отвореном-малих спортских терена и 49 омладинских клубова, створени су услови за квалитетно провођење слободног  времена, развијање здравих стилова живота, активно учешће младих у друштву, коришћење и креирање културних садржаја, неформално образовање и информисање прилагођено потребама младих.

Генерална скупштина Уједињених нација прихватила је 1999. године препоруку Светске конференције министара надлежних за омладину да се 12. август прогласи за Међународни дан младих. По угледу на друге празнике Уједињених нација, и Међународни дан младих сваке године има другу тематику. Тема Међународног дана младих на глобалном нивоу ове године је "Безбедни простори за младе“.

У сарадњи са удружењима и канцеларијама за младе, министарство обележава широм Србије Међународни дан младих кроз целодневне програме културног и образовног карактера и јавне трибине у циљу истицања питања младих и важности стварања услова за унапређење њиховог положаја и већу укљученост у друштво.

Министарство омладине и спорта успешно ради и радиће на томе да младима створи услове у којима они неће осетити потребу да напусте Србију, већ да управо овде раде, оснивају породице, остваре сопствене потенцијале и снове, пружајући себи, својој породици и својим најближима све оно што је потребно младој особи у савременом свету.

Top